Uveden „sultanski sistem“, nećemo ga poštovati: Jasan odgovor iz Srpske na novu pretnju Sarajeva

CC0 / Balkan Photos / BiH
BiH - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nas
Nismo mi u najamnom radu u privatnoj firmi Valentina Incka i bošnjačke političke čaršije da bi oni nama nešto plaćali! Narod nas nije izabrao da primamo platu i slušamo naređenja visokog predstavnika, nego da tu platu primamo jer zastupamo interese naroda. Prema tome, nakaradno su u Sarajevu shvatili odluku Srpske da bojkotuje institucije BiH.
Ovo je odgovor dr Nenada Stevandića, lidera „Ujedinjene Srpske, poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i šefa Srpskog poslaničkog kluba, na pismo koje je Incku uputio predsednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić. Lider SDP-a tražio je od visokog predstavnika da ukine doprinose i plate svima koji učestvuju u bojkotu zajedničkih institucija BiH i da na ta mesta postavi njihove zamenike i pomoćnike.

Radimo ono za šta su nas građani birali

Stevandić napominje da su srpski predstavnici u zajedničkim institucijama plaćeni porezom građana RS i da niko nema pravo da im to oduzme, ali dodaje i da novac nije najbitnija stvar u ovom slučaju.

„Mi smo u zaštiti interesa vlastitog naroda i samo nepismeni ili licemerni ljudi mogu da iznose ovakve predloge, komentar je Stevandića.

Sagovornik Sputnjika objašnjava i da funkcioneri RS koji su u bojkotu u zajedničkim institucijama BIH, dolaze na posao i rade sa strankama, dakle, nisu napustili pozicije, jer su to pozicije koje pripadaju srpskom narodu.

Sultanski sistem neprihvatljiv za Srbe

„To što mi kao poslanici nećemo da učestvujemo u donošenju odluka i nećemo formalno da pružamo podršku odlukama koje su donete protiv naših interesa, demokratskih principa i evropskih konvencija, Ustava BiH i Ustava RS, jer nam se spori pravo izražavanja i iznošenje slobodnog mišljenja, ne znači da mi ne obavljamo posao poslanika za koji nas je narod izabrao“, ističe lider „Ujedinjene Srpske“.
Stevandić dodaje i da je nemoguće poštovati „sultanski sistem“ koji je uveden u BiH , a u kome se krše prava Srba, tako da je novi zahtev Incku da se plate i doprinosi ukinu — skretanje pažnje sa suštine.

Pismo Incku pokušaj skretanja pažnje

„To je besmislena postavka koja je usmerena na to da nas prikaže kao neradnike, kako bi nas targetirali. To je nebitna stvar u odnosu na ono što mi radimo. Mi radimo upravo ono za šta nas je narod izabrao, zastupamo i štitimo njihove interese i imamo podršku tog naroda i to ćemo iduće godine na izborima i proveriti. Oni koji nemaju podršku naroda i koji su ušli na ’foru‘ da budu poslanici, naravno da je njihovo da pokušavaju da nas targetiraju. Oni ’glume‘ zarad simpatija međunarodne zajednice, a stranci su ih izabrali da budu rukovodioci“, zaključuje Stevandić.

Naš sagovornik kaže da su i pozicija i opozicija iz RS koja participira u zajedničkim institucijama BiH, pre svega u Parlamentu, složni oko bojkota, a neizvestan je samo stav jednog bošnjačkog člana iz RS, čija partija još nije donela odluku.

„Briga“ za novog visokog predstavnika

Inače, Nikšić veruje da bi prihvatanje njegovog predloga doprinelo brzoj deblokadi rada institucija jer, kako kaže, iskustva pokazuju da su pomenutim grupacijama lični interesi i beneficije ipak prioritetni. Donošenje ovakve odluke Nikšić smatra nužnim korakom i kako bi se obezbedilo da naslednik Incka, Kristijan Šmit, prvog radnog dana ne zatekne stanje potpune blokade institucija i nepotrebno produbljene političke krize.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala