U čemu je tajna sirćeta i sode bikarbone

Soda bikarbona
Soda bikarbona - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nas
Sve više ljudi izbacuje jake hemikalije iz svakodnevne rutine čišćenja, a umesto toga okreću se prirodnim proizvodima, poput sode bikarbone i sirćeta.
U čemu je tajna njihove efikasnosti? Hemičarka Mej Niman sa Univerziteta u Oregonu kaže da su ove supstance bukvalno na suprotnim krajevima pH skale.

„Ako prilikom čišćenja koristite sodu bikarbonu i sirće, zapravo manipulišete molekulima na vrlo složen način“, kaže Nimanova. Stručnjak naglašava da je bikarbonat „suprotan“ sirćetu: nivo kiselosti ovih supstanci je 9, odnosno 2. Poređenja radi, čista voda ima pH 7.

Iako su obe supstance jednako bezbedne za našu kožu, sposobne su da rastvore organske materije. Soda bikarbona ne rastvara samo jedinjenja poput prljavštine ili masti, već deluje i kao blagi abraziv. Sirće, s druge strane, uništava minerale koji se talože na površini sudopera i slavine, piše „Lajv sajnes“.
Ove supstance veoma dobro sarađuju. Kiselina razgrađuje bikarbonat, oslobađajući gas ugljen-dioksida koji zauzvrat donosi prljavštinu na površinu. Međutim, nikada ih ne biste trebali mešati u jednakim količinama, upozorava stručnjak, jer će u ovom slučaju smeša izgubiti svojstva čišćenja.
Mandarine , ananas i pomorandže - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2017
Rešite se pesticida sa voća i povrća pomoću jednog sastojka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala