Rusija: Britanija i Francuska da se pridruže regulisanju kontrole naoružanja

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u SAD Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nas
Moskva i Vašington će morati da pozovu nove države na razgovore o kontroli naoružanja, rekao je u intervjuu za Sputnjik ambasador Rusije u Americi Anatolij Antonov.

"Dugoročno, nećemo moći da zaobiđemo pitanje proširenja sastava učesnika sporazuma o kontroli naoružanja. Čini se da je najveći prioritet učešće Velike Britanije i Francuske. U okviru NATO-a oni blisko koordiniraju svoju politiku sa Vašingtonom u vojnoj nuklearnoj sferi. Ovo pitanje je dobilo posebnu aktuelnost u pozadini nedavne odluke Londona da poveća nivo nuklearnih bojevih glava za 40 odsto, do 260 jedinica", rekao je Antonov.

Diplomata je dodao da je Rusija spremna da razgovara sa SAD o svim vrstama naoružanja sa strateškim potencijalima.
"Za nas nema zabranjenih tema. Spremni smo da razgovaramo o američkoj zabrinutosti, vezanom za naše najnovije strateške sisteme", rekao je Antonov.
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2016
Tramp: Neka počne trka u naoružanju
"Naš predlog za razvoj takozvane nove bezbednosne jednačine zasnovan je na razmatranju celokupnog spektra ofanzivnog i odbrambenog oružja u nuklearnoj i nenuklearnoj opremi sposobnoj da rešava strateške zadatke. Smatramo da je za obe države važno usredsrediti se na sisteme prvog suprotstavljanja napadu. Oni koji mogu da dosegnu do ciljeva na nacionalnoj teritoriji protivničke strane", dodao je ambasador.
Po njegovim rečima, važno je pokloniti pažnju perspektivnim tehnologijama koje omogućavaju da se reše strateški zadaci bez korišćenja nuklearnog oružja.
"Odavno je sazrelo da se razgovara o protivraketnim problemima. Tim pre što je princip neraskidive veze između strateškog ofanzivnog i odbrambenog naoružanja sadržan u preambuli Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju koji je produžen u februaru ove godine. Među drugim prioritetima – osiguranje bezbednosti i sprečavanja trke u naoružanju u kosmosu, sprečavanje raspoređivanja kopnenih raketa srednjeg i malog dometa u regionima sveta", rekao je ambasador.
"Amerikancima su naše inicijative poznate. Predlozi su predati Vašingtonu još 2020. godine", naglasio je ambasador.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala