Putin i predsednik Slovenije jačaju rusko-slovenačko prijateljstvo

© REUTERS / Alexander ZemlianichenkoPredsednik Slovenije Borut Pahor i predsednik RF Vladimir Putin
Predsednik Slovenije Borut Pahor i predsednik RF Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin dogovorio se sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom da ustanove Dan rusko-slovenačkog prijateljstva, saopštila je pres-služba Kremlja nakon telefonskog razgovora lidera.
„Predsednici Rusije i Slovenije dogovorili su se da ustanove Dan rusko-slovenačkog prijateljstva. Dogovoreno je da se on obeležava svake poslednje subote jula, zajedno sa svečanostima u Ruskoj kapeli na prevoju Vršić“, navodi se u saopštenju.
Kremlj je dodao da je šef Rusije zahvalio Pahoru i celom slovenačkom narodu za napore koje ulažu kako bi sećanje na ruske i sovjetske vojnike, koji su poginuli tokom Prvog i Drugog svetskog rata, bilo očuvano, kao i na pažljivoj brizi o njihovim grobovima.
„Neki aspekti međunarodne i regionalne agende takođe su pomenuti tokom razgovora dvojice lidera u svetlu slovenačkog predsedavanja Savetom Evropske unije u drugoj polovini ove godine“, navodi se u saopštenju pres-službe.
Pored toga, Putin i Pahor su razgovarali o aktuelnim pitanjima bilateralnih odnosa. Potvrđena je obostrana želja za daljim jačanjem saradnje u različitim sferama, uključujući u kontekstu predstojeće 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Slovenije 2022. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala