„Podrška demokratskoj Belorusiji“: Bajden primio Tihanovsku

© AP Photo / Evan VucciBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden primio je u Beloj kući bivšu kandidatkinju na predsedničkim izborima u Belorusiji i lidera beloruske opozicije Svetlanu Tihanovsku.
„Bila mi je čast da se sastanem s Tihanovskom u Beloj kući. SAD podržavaju narod Belorusije u naporima da se uspostavi demokratija i univerzalna ljudska prava“, napisao je američki lider na Tviteru.
Tihanovska je rekla da je pozvala Bajdena da pomogne kako bi Belorusija bila primer „nenasilnog prelaska na demokratiju“.
„Predsednik Bajden je rekao da se u svetu nastavlja borba između autokratije i demokratije. I znate da se Belorusija po tom pitanju nalazi na prvoj liniji fronta. Zbog toga sam ga pozvala da nam pomogne da učinimo Belorusiju uspešnim primerom nenasilnog prelaska na demokratiju“, napisala je ona na Telegramu.
Podsetimo, masovni protesti opozicije u Belorusiji počeli su 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska.
Tihanovska je odmah posle izbora napustila Belorusiju i otišla u Litvaniju.
Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Liderka beloruske opozicije poručila Americi: Ne ustručavajte se da uvedete sankcije režimu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala