Nemci merkaju čuvenu fabriku u Crnoj Gori

CC0 / Pixabay / Solana
Solana - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Crna Gora i Nemačka uskoro bi mogle da zaključe ugovor o unapređenju poslovne saradnje u oblasti održivosti prirodnih potencijala. Ugovor bi bio usko vezan za ulcinjsku Solanu i ulaganje u obnovu proizvodnje soli i očuvanje ekološkog rizorta.
To proizilazi iz izveštaja Komisije za procenu tržišne vrednosti imovine, u koji su uvid imale "Vijesti". Izveštaj Komisije prethodio je jednoglasnoj odluci Saveta za privatizaciju prošle sedmice da imovina bivše fabrike soli, na skoro 15 miliona kvadrata, ostaje u državnoj svojini.
U dokumentu se navodi da je sekretarka Komisije Snježana Pavićević, krajem aprila imala sastanak sa ambasadorom Nemačke u Podgorici Robertom Veberom, koji je tada pokazao veliku zainteresovanost svoje zemlje za rešavanje problema Solane.
Veber je, piše u izveštaju, poručio da je rešavanje imovinsko-pravnog statusa preduzeća od krucijalnog značaja za veliku finansiju podršku koju Nemačka želi da uloži u pokretanje proizvodnje i unapređenje ekološkog rizorta.
CC0 / Pixabay / Stečaj u Solanu je uveden 2005. godine
Solana - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Stečaj u Solanu je uveden 2005. godine
U tekstu se podseća da je 2001-2002. sprovedena masovna vaučerska privatizacija Solane, i da su tri najveća vlasnika kapitala tada postali Fond PIO sa 26,86 odsto, Eurofond sa 20,39 odsto i Fond Moneta sa 11,04 odsto.
Stečaj u Solanu je uveden 2005. godine u momentu kada je "Eurofond" posedovao 33,87 odsto kapitala, pri čemu je do 2008. godine, putem emisija za dokapitalizaciju, povećao vlasnički udeo na 70 procenata.
Prodaja stečajne mase, prema izveštaju Komisije, pokušana je bezuspešno 15 puta, prvi put 2012. godine. Prilikom oglašavanja petnaestog postupka za prodaju stečajne mase javnim nadmetanjem, u martu 2019. godine, imovina preduzeća je procenjena na 132,191 milion evra. Kao i na svim prethodnim licitacijama nije se pojavio zainteresovani kupac zbog nerešenog imovinsko-pravnog statusa preduzeća.
Na osnovu prometovanih cena akcija od osnivanja preduzeća do danas, tvrdi Komisija, proizilazi da 14,5 miliona kvadrata zemljišta ne ulazi u kapital preduzeća, već predstavlja državnu svojinu. Dodaje se "da je i na današnji dan u listu nepokretnosti KO Ulcinjsko polje, upisano kao osnov prava korišćenje, a ne vlasništvo u korist Solane".
"Dakle u Upravi za nekretnine nikad nije sproveden upis svojine", tvrde u Komisiji.
Rukovodstvo "Euroinvesta", koji upravlja "Eurofondom", rekli su "Vijestima" da nije tačno da zemljište Solane nije bilo uključeno u proces vaučerske privatizacije i najavili su tužbu protiv države.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala