Hoće li stranke u Srbiji potpisati podršku Republici Srpskoj

© Sputnik / Lola ĐorđevićSkupština Srbije
Skupština Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nas
Koalicija NADA, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije i Demokratska stranka Srbije, pozvala je sve stranke u Srbiji da potpišu zajedničku deklaraciju podrške Republici Srpskoj posle odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.
Koalicija, koju osim POKS i DSS čini i još 19 udruženja građana, podržava odluke srpskih političkih stranaka Republike Srpske, kojim su iskazali odlučno odbacivanje akta visokog predstavnika Incka i započeli borbu za očuvanju punog kapaciteta unutrašnjeg suvereniteta Republike Srpske, što je, kako kaže za Sputnjik predsednik DSS Miloš Jovanović, jako važno.
Inckovo nametanje zakona je, dodaje on, sramotno i skandalozno i ima obrise totalitarizma. Time je visoki predstavnik u BiH kriminalizovao svaku diskusiju i negiranje događaja u Srebrenici koji, prema Jovanovićevim rečima, nije genocid.

„Osim što je skandalozna, ova odluka je i vrlo opasna, zato što podriva same temelje Republike Srpske. Jer, koliko god po raznim rezolucijama koje se donose po regionu pričali kako se radi o individualnoj krivici, sâm zločin genocida je takav da ne može biti individualan i takav je da žigoše ceo jedan narod“, objašnjava Jovanović za Sputnjik.

Prihvatanje krivice za nepostojeći genocid, prema rečima našeg sagovornika, stoga bi imalo negativne reperkusije po ceo srpski narod, ma u kojoj državi živeo.
„Mi mislimo da je podjednako važno da Srbija pruži punu podršku, kako srpskom narodu u Srpskoj, tako i opstanku Republike Srpske i da to učinimo jedinstveno. Da svi politički akteri ili najveći broj političkih aktera stane iza deklaracije, kojom bi se ta podrška i pružila“, zaključuje Jovanović.
Podsećamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko doneo je odluku kojom, pozivajući se na Bonska ovlašćenja, nameće izmene Krivičnog zakona BiH, kojima se predviđa kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.
Sa druge strane, lideri političkih partija iz Republike Srpske zaključili su da srpski predstavnici u institucijama BiH, odnosno Predsedništvu, Savetu ministara i Parlamentu BiH ne učestvuju u donošenju odluka.
Banja Luka - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Ko nazove Srpsku genocidnom - do 15 godina zatvora: Šta predviđaju izmene zakona u RS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala