Fabrici o putu Srbije u EU: Dijalog sa Prištinom ključni element

© Tanjug / Sava RadovanovićSem Fabrici
Sem Fabrici - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Odlazeći ambasador EU Sem Fabrici izjavio je da u Srbiji za godinu i po dana nije otvoreno nijedno novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU zbog pandemije.
Dodao je da je razlog tome i promena metodologije, ali je dodao da je uveren da će Srbija do kraja godine krenuti dalje.
Fabrici je za RTS rekao da smatra da će novi klasteri biti otvoreni, podsećajući da je Beograd za to dobio podstrek na poslednjoj međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu.
"Na konferenciji u junu vidimo pozitivnu poruku - reforme ponovo kreću, Srbija pojačava dinamiku reformi i da nove klastere treba otvoriti do kraja godine. To je mogućnost, na to se treba fokusirati. Uveren sam da će Srbija do kraja godine krenuti dalje", napominje Fabrici.
Govoreći o kritikama na deo koji se tiče reformi u vladavini prava, pravosuđa, slobode medija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, Fabrici napominje da su to temeljne, prioritetne stvari.
"Najteže ih je i ostvariti, pa je za to potrebno vreme. Nova metodologija proširenja daje mogućnost da se to malo ubrza i olakša jer se kroz klastere jednostavnije prati napredak", ukazuje Fabrici i dodaje da je uveren da će napredak u drugoj polovini godine biti opipljiviji i da će se to videti u izveštaju Komisije.
Fabrici ponavlja da je dijalog sa Prištinom ključni element za pristupanje Srbije Uniji, naglašavajući da Brisel čini sve da on i uspe.
"Poslednja runda dijaloga je možda bila najteža od svih onih težih. Dve strane moraju da mu budu posvećene. Dijalog je ključni element za stabilnost regiona i pristupanje Srbije Uniji. Postoji veliki interes da dijalog uspe, a EU daje sve od sebe da se to i ostvari", ističe Fabrici.
Odgovarajući na kritike da uslovi za pristupanje EU izgledaju kao pokretna meta, Fabrici tvrdi da su uslovi Brisela postojani i da se ne menjaju i da u ovom trenutku u evropskom putu Srbije ima dovoljno jasnoće
"Zna se o čemu je tu reč - dijalog sa Prištinom, vladavina prava, ekonomske reforme, javne nabavke, subvencije, državna pomoć su stvari na kojima treba raditi. Zemlje članice su na međuvladinoj konferenciji rekle da još nema otvaranja novih klastera, ali da se stvari kreću u pozitivnom smeru", objašnjava Fabrici.
Međustranački dijalog o izbornim uslovima kome posreduju poslanici Evropskog parlamenta, Fabrici ocenjuje kao dobar.
"Očekujem da se na sledećem sastanku u septembru predstave konkretne ideje da bi se došlo do sporazuma oko nekih tačaka", rekao je Fabrici.
On je istakao i da je mali Šengen značajan, pre svega zbog slobodnog regionalnog protoka robe i ukidanja rominga.
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2020
Briselski video sastanak: najveći uspeh - to što je dijalog uopšte nastavljen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala