Zbog pesme na ruskom rokerima iz Kijeva zabranjeno učešće na koncertu za Dan nezavisnosti

© Sputnik / StringerUkrajinskoj grupi zabranjeno učešće na koncertu zbog pesme na ruskom
Ukrajinskoj grupi zabranjeno učešće na koncertu zbog pesme na ruskom  - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Pratite nas
Poznatoj ukrajinskoj rok-pop grupi „Grin dej“ zabranjeno je učešće na koncertu povodom 30. godina nezavisnosti Ukrajine zbog toga što im je pesma koju su planirali da izvedu na - ruskom jeziku.

„Odjednom nam saopštavaju da će na koncertu biti samo umetnici čije su pesme na ukrajinskom jeziku i da se mi ne uklapamo u koncepciju praznika! Kako reagovati na to?“, napisao je na društvenim mrežama gitarista grupe Andrej Jacenko.

On ističe da cela grupa sebe smatra „100 odsto ukrajinskim proizvodom“ i da je nepravedno što su ih izbacili sa spiska učesnika koncerta za Dan nezavisnosti.
„Mi smo praktično vršnjaci Ukrajine“, naveo je Jacenko i podsetio da im se pre nekoliko meseci obratio kabinet ukrajinskog predsednika kako bi im predložili da učestvuju na koncertu.
Zapanjen je što grupu zbog političke situacije žele da izbrišu iz istorije Ukrajine.
Grupa je osnovana 1993. godine z Kijevu.
Ukrajina obeležava Dan nezavisnosti 24. avgusta.
Podsetimo, parlament Ukrajine je usvojio zakon „O osiguranju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog“ u aprilu 2019. godine. On podrazumeva korišćenje isključivo ukrajinskog jezika skoro u svim sferama života. Zakon je kritikovan kako unutar države tako i u inostranstvu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala