Putinova fotografija u džepu, a Puškinov spomenik u prestonici: Koja afrička zemlja obožava Rusiju?

© Sputnik / Andreй SolomonovAdis Abeba u Etiopiji
Adis Abeba u Etiopiji - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Pratite nas
Ambasador Etiopije u Moskvi Alemajehu Tagenu izjavio je da je njegova zemlja veoma naklonjena Rusiji i da je dobro poznaje, kao i da se Etiopljani sa poštovanjem odnose prema predsedniku Vladimiru Putinu i da čak nose sa sobom njegovu fotografiju.
„Etiopljani poznaju Rusiju veoma dobro. Da sada priđete čoveku u Etiopiji i da ga pitate za tu zemlju, reći će vam više nego što znate, jer je Rusija u različitim fazama pomagala našoj zemlji. Ako kažete da ste iz Rusije, Etiopljani će vas tretirati veoma pozitivno. Oni nekada nose Putinove fotografije sa sobom. Poznaju ga dobro. A Rusija je omiljena zemlja u Etiopiji“, objasnio je ambasador.
Prema njegovim rečima, desetine hiljada ljudi iz te afričke zemlje svojevremeno je završilo sovjetske univerzitete.
Sada u ruskim visokoškolskim ustanovama takođe studiraju etiopski studenti, a postoji šansa da će se njihov broj povećati. Međutim, oni koji dolaze u Rusiju su oni kojima porodični budžet dozvoljava takav trošak, dodao je.
© Sputnik / Vladimir CelikStudenti Lenjingradskog politehničkog instituta M. I. Kalinjina iz Etiopije upoznaju se sa znamenitostima grada
Studenti Lenjingradskog politehničkog instituta M. I. Kalinjina iz Etiopije upoznaju se sa znamenitostima grada - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Studenti Lenjingradskog politehničkog instituta M. I. Kalinjina iz Etiopije upoznaju se sa znamenitostima grada
„Obrazovanje u Rusiji je dobro, i sam sam studirao u SSSR-u, konkretno, u Taškentu. I mogu da kažem da je nivo obrazovanja ostao dobar još od sovjetskog doba. Ruski univerziteti su sada spremni da primaju studente iz Etiopije“, rekao je on.
Kako kaže, u Etiopiji su i sada su velike šanse da se sretne osoba koja govori ruski jezik.
Ambasador je istakao da Rusiju i Etiopiju ne spaja samo pravoslavna vera, već i Aleksandar Sergejevič Puškin – jer je Etiopija otadžbina njegovih predaka.
Puškinov spomenik - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2020
Puškinova poruka iz karantina koja je i danas jako aktuelna
S tim u vezi, dodao je da je u prestonici zemlje, kao i u zgradi ambasade u Moskvi podignut spomenik pesniku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala