Platiš 60.000 dolara i dobiješ – bebu: U Ukrajini razotkrivena šema prodaje dece u inostranstvo

© Foto : Security Service of UkrainePripadnik Službe bezbednosti Ukrajine
Pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Pratite nas
Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) razotkrila je u Harkovskoj oblasti šemu prodaje beba u inostranstvo, saopštila je pres-služba SBU. Kako kažu, deca sa kompletnom dokumentacijom prodavana su za 60 hiljada dolara.

„Trgovci su organizovali šemu 'isporuke' beba strancima navodno u okviru programa surogatnog majčinstva. Dete sa kompletnim paketom lažnih dokumenata koštalo je kupca 60 hiljada dolara“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima pres-službe, u sklopu grupe delovali su stanovnici Kijevske i Harkovske oblasti, uključujući rukovodioce jednog od centara za reproduktivnu medicinu u glavnom gradu.
„Kriminalci su pomagali strancima da ozvaniče fiktivni brak sa ukrajinskim državljankama. Nakon toga, njihovi lekari su zvanično potvrdili 'neplodnost' žena, što je osnov za zvaničnu upotrebu pomoćnih reproduktivnih tehnologija. Zatim je usledilo traženje kandidata za surogatno majčinstvo. Odmah po porođaju, fiktivni brak je poništavan i stranac je formalno dobijao pravo da dete izvede u inostranstvo“, precizirao je SBU.
Beba - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2020
Žena osuđena jer je pokušala da proda bebu
Pored toga, ukrajinska Služba bezbednosti registrovala je nemaran odnos zaposlenih u centru prema svojim dužnostima, što je dovelo do smrti novorođenčadi.
Policija je izvršila pretres u centru za reproduktivnu medicinu i na mestu boravka učesnika šeme. Njima su zaplenjeni mobilni telefoni i kompjuterska tehnika sa dokazima o nezakonitim aktivnostima, kao i dokazi zasnovani na dokumentima.
Osumnjičenim učesnicima ove šeme preti kazna do tri godine zatvora. Istraga se nastavlja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala