Objavljena Inckova odluka: Od sutra kažnjivo negiranje genocida

© AP Photo / Sulejman Omerbasic / Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko  - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Zakon koji je doneo Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, zvanično je objavljen u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, što znači da će negiranje genocida od sutra zvanično biti kažnjivo.
Podsećamo, visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.
"Zakon koji sledi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova ", saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Incka.
- Ko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, veroispovesti, poreklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja kazneno delo iz stava (1) ovog člana, kazniće se kaznom zatvora od tri meseca do tri godine - navodi se u Odluci.
– Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.
– Ako je kazneno delo počinjeno na način kojim se može poremetiti javni red i mir ili je preteće, zlostavljajuće ili uvredljivo, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine.
– Ko dodeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što je ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, opština ili grad, naselje i naseljeno mesto, ili slično, ili registrira naziv po ili prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin, ili bilo na koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin, kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine.
– Počinitelj kaznenog dela iz stava ovog člana koji je zvaničnik ili odgovorna osoba ili zaposlen u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem javnog proračuna, kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine.
Kako je tada navedeno, ovaj Zakon stupa na snagu osam dana od dana objave na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objave u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, koji god od tih dana nastupi ranije.
Ovaj Zakon izazvao je brojne reakcije, a naročito iz entiteta RS čiji su političari najavili posebnu sednicu NSRS u petak kako bi razmotrili "odgovor" na ovaj zakon, prenosi portal Faktor.
Opširnije o ovoj temi pogledajte u videu:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala