Hrvati „ratovali“ sa Slovencima zbog nje, a sad je povlače sa tržišta

CC0 / Pixabay / Kobasice
Kobasice - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Pratite nas
U Hrvatskoj se s tržišta povlači Kranjska kobasica u rinfuzi zbog neoznačenih alergena, glutena i mlečnog proteina u proizvodu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.
„S obzirom na to da proizvod sadrži neoznačene alergene, gluten i mlečni protein, može predstavljati rizik po zdravlje potrošača osetljivih na njih, dok ga osobe koje nisu alergične na navedene alergene mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja“, navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva.
Proizvod nije u skladu s evropskim uredbama o utvrđivanju opštih načela i uslova zakona o hrani, utvrđivanju postupaka u područjima bezbednosti hrane i pružanju informacija o hrani potrošačima, javila je Hina.
Reč je o Kranjskoj kobasici datuma proizvodnje 2. jul 2021. s rokom upotrebe do 2. avgusta 2021, precizira se u informaciji, preneo je Tanjug.

„Rat“ sa Slovencima

Godine 2014. Slovenija je pristala na kompromis o kranjskoj kobasici, prema kojem hrvatski proizvođači svoju „kranjsku“ pod tim imenom mogu da prodaju, kako je tad dogovoreno, narednih 15 godina.
Etnolog Janez Bogataj, jedan od inicijatora i autora zaštite kranjske kobasice kao slovenačkog proizvoda s geografskim poreklom, poručio je tada da je kompromisni predlog Evropske komisije, s kojim su se saglasile obe strane u sporu, „ludost bez presedana“ i da je 15 godina „apsolutno predugo razdoblje“, podseća B92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala