Bivši bugarski ministar: Zaev pokušava da trguje univerzalnim vrednostima

CC0 / Pixabay / Zastava Bugarske
Zastava Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Pratite nas
Makedonska vlada sprovodi novu taktiku u spoljnoj politici, izjavio je bivši bugarski ministar odbrane Bojko Noev. Kako kaže, reč je o slabom pokušaju trgovine sa Bugarskom.
Noev je prokomentarisao izjavu makedonskog premijera Zorana Zaeva u vezi sa poštovanjem prava Bugara koji žive u Severnoj Makedoniji. Konkretno, Zaev je ranije rekao da će Bugari, zajedno sa drugim malobrojnim grupama poput Hrvata i Crnogoraca, biti uključeni u Ustav Severne Makedonije tek neposredno pre ulaska u EU.
Prema mišljenju bivšeg ministra odbrane, kada je reč o Bugarima – ne radi se o malobrojnoj grupi, budući da je prethodnih godina više od 120 hiljada makedonskih Bugara želelo da dobije bugarsko državljanstvo.
„To je, blago rečeno, slab pokušaj trgovine, na šta u Bugarskoj niko neće pristati. Ne sme se trgovati univerzalnim vrednostima“, izjavio je on za televiziju „bTV“.
Istovremeno, dodao je da će novi parlament Bugarske, koji je nedavno formiran, morati da zauzme novi stav o ulasku Severne Makedonije u EU, koji treba da sadrži zahtev za poštovanje prava etničkih Bugara koji žive u susednoj zemlji.
Pre zauzimanja novog stava, bugarski parlament bi trebalo da održi pregovore sa Bugarima koji žive u Severnoj Makedoniji, kako bi bilo jasno da Sofija brine o njima, zaključio je bivši ministar.
Podsećamo, bugarski parlament je 2019. godine zauzeo stav o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, koji se sastoji u tome da susedi odustanu od optužbi na račun Bugarske, da ne pretenduju na prisustvo makedonske manjine u Bugarskoj, ne prisvajaju istoriju Bugarske i da priznaju bugarsko poreklo makedonske nacije i jezika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala