Basista „Rolingstonsa“, saradnik Majlsa Dejvisa, Stinga i Kleptona otvara 27. Nišvil

© Foto : NišvilNišvil
Nišvil - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Pratite nas
Dugogodišnji basista „Rolingstonsa“ Daril Džouns i blizak saradnik Majlsa Dejvisa nastupiće na otvaranju Nišvila 12. avgusta sa svojim supertriom „Stone Raiders“.

„Musketar“ Majlsa Dejvisa

Daril Džouns koji je od početka svoje karijere postao značajan član čikaške bluz i džez scene, nastupao je sa legendarnim Majlsom Dejvisom do smrti muzičara 1991. godine, posle čega je kao jedan od „Majlsovih musketara“ dospeo u žižu muzičke javnosti i nastupao sa Stingom, Erikom Kleptonom, Nilom Jangom, Madonom...
Poziv „Rolingstonsa“ da na basu zameni Bila Vajmana, koji je tada napustio sastav, usledio je 1993. godine. Iako ga preostali članovi benda nikada nisu promovisali u zvaničnog člana grupe, Džouns je sa „Stonsima“ svirao na svim albumima i turnejama do danas, a uz sve to, osim što vodi i svoje autorske projekte, jedan od najomiljenijih angažmana mu je upravo ono što radi u sklopu „Stone Raidersa“.
© Foto : Nišvil promo „Stone Raiders“ sa Darilom Džounsom
 „Stone Raiders“ sa Darilom Džounsom - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
„Stone Raiders“ sa Darilom Džounsom
Nastup Darila Džounsa i njegove grupe „Stone Raidersa“ otvoriće glavni deo 27. Nišvila 12. avgusta, dok će prateći program ovogodišnjeg festivala džeza početi već 6. avgusta.

800 izvođača na 15 lokacija

„Mi nastavljamo tamo gde smo stali, nesmanjenim tempom i pojavljujemo se u punom obimu. Dakle, 15 bina, preko 800 izvođača u 250 programa“, kaže za Sputnjik Saška Popov iz organizacije festivala.
U četiri večeri glavnog programa nastupiće po četiri umetnička i četiri komercijalna hedlajnera, a posle otvaranja i nastupa Derila Džounsa 12. avgusta, publika će imati priliku da čuje „Earth, Wind and Fire experience“.
„Al Mejkej, producent i kompozitor poznate fank i r’n’b grupe iz osamdesetih godina, okupio je muzičare i napravio svojevrsni omaž grupi ’Earth, Wind and Fire‘, tako da ćemo moći da ih vidimo u Nišu i podsetimo se njihovog zvuka“, navodi naša sagovornica.
Druge večeri na glavnoj bini nastupiće Stenli Džordan, gitarista koji će izvoditi program Džimija Hendriksa povodom obeležavanja 50 godina od smrti velikog gitariste, dok će u subotu publika slušati „Leb i sol“, kao i Gorana Bregovića.
„Goran Bregović je naš ovogodišnji dobitnik Grand pri nagrade ’Šaban Bajramović, koji se dodeljuje svake godine izvođačima za uspešnu fuziju džeza sa ostalim muzičkim pravcima. On će sa Nišvil big bendom izvesti i neke od numera Šabana Bajramovića“, ističe Popov.
© Flickr / VeniGoran Bregović
Goran Bregović - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Goran Bregović
U nedelju 15. avgusta Nišvil će ugostiti „Tango džez kvartet“ iz Argentine, koji će nastupiti sa Omladinskom filharmonijom „Naisus“ povodom obeležavanja veka od rođenja Astora Pjacole.
„Poslednje veče zatvoriće Antoni Bi i ’House of rhythm‘, rege bend sa Jamajke. Već nekoliko godina se rege nalazi na našem programu, jer nam je važno da negujemo i taj deo naše publike“, objašnjava naša sagovornica.
Bioskop i pozornica na otvorenom
Pozorišni program ovogodišnjeg festivala broji čak sedam predstava iz inostranstva, a nastavlja se filmskim repertoarom sa ukupno 100 filmskih naslova sa muzičkim temama.
„Na šest lokacija u gradu će biti razapeta bioskopska platna gde će se emitovati ukupno 100 filmskih ostvarenja, a kuriozitet ovogodišnjeg ’Nisville movie summit-a‘ je drive-in bioskop. Naime, deo koji se nalazi ispred zidina niške tvrđave, a koji zauzima auto-pijaca, izmešten je i to će biti bioskop na otvorenom, gde će publika iz svojih automobila moći da uživa u filmovima“, ističe Saška Popov.

Crtači „Dilana Doga“ i „Zagora“ gosti „Striporame“

Festival stripa u okviru Nišvila „Striporama“ održaće se na otvorenom i to u toku glavnog programa. Kao međunarodni festival stripa i kulture „Striporama“ će i ove godine okupiti više od 10 gostiju iz različitih zemalja. Posetioci će biti u prilici da vide radove poznatih crtača poput Italijana Paola Armitana, koji je pored „Dilana Doga“ radio i na strip junaku Betmenu.
© Foto : Nišvil promoOvogodišnja Striporama održaće se od 12. do 15. avgusta iza Paviljona na niškoj Tvrđavi
Ovogodišnja Striporama održaće se od 12. do 15. avgusta iza Paviljona na niškoj Tvrđavi - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Ovogodišnja Striporama održaće se od 12. do 15. avgusta iza Paviljona na niškoj Tvrđavi
„Striporami“ u goste dolazi i jedan od najistaknutijih jugoslovenskih crtača Branislav Kerac, autor nezaboravnih strip serijala kao što su „Tarzan“ i „Zagor“, koji obeležava 60 godina od izlaska prve strip sveske.

Nagrada za životno delo Jovi Radovanoviću i „Sedmorici mladih“

Nagrada za životno delo koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje zaslužnim srpskim muzičarima, ove godine biće uručena Jovi Radovanoviću i ansamblu „Sedmorica mladih“. Kao grupa kojom se Tito ponosio, Jugoslavija divila, a Sovjetski Savez radovao, „Sedmorica mladih“ zaslužni su za promociju dobre muzike, a naročito džeza na ovim prostorima.
Na Nišvil će moći da se uđe uz kovid sertifikat, potvrdu da je kovid preležan u poslednjih šest meseci, a nevakcinisani će moći na glavni stejdž uz test, koji će moći da se uradi na licu mesta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala