Srbija pred novim rekordom na auto-putevima

© Tanjug / ZORAN ZESTICAuto-put "Miloš Veliki"
Auto-put Miloš Veliki - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Pratite nas
Danas će biti poznato da li će biti oboren rekord po broju vozila na auto-putevima od pre dve nedelje. Ono što je izvesno, jeste da se približavamo rezultatima iz 2019. godine kada je do kraja letnje sezone auto-putevima prošlo 37,5 miliona vozila.
U "Putevima Srbije" kažu da se godišnje beleži rast prometa brzim saobraćajnicama od četiri odsto i da taj procenat raste sa svakim novoizgrađenim kilometrom, prenosi javni servis.
Jedini pad i u putničkom i u teretnom saobraćaju od marta do juna prošle godine, kada je Srbija zbog korone bila zaključana, već je nadoknađen. Prema podacima "Puteva Srbije", do sredine jula kroz našu zemlju je prošlo 31 milion i 300 hiljada vozila.
"To je u odnosu na prošlu, dakle na 2020. godinu skok od nekih 30 odsto a u odnosu na 2019. skok od 10 odsto. Prihod od naplate putarine u ovoj godini, do 18. jula iznosi 16 milijardi i 350 miliona dinara. To je u odnosu na prethodnu godinu 29 odsto više, a u odnosu na 2019. godinu 28 odsto više", kaže Nikolina Arbutina iz "Puteva Srbije".

Punije kase od putarine, ali korist ima celokupna privreda

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović ističe da u strukturi rastadruštvenog proizvoda u prvom kvartalu građevina ima uticaj gotovo sa dve trećine.
"Mi smo imali 20 odsto rast građevine i infrastrukture u strukturi BDP-a, a u drugom kvartalu planiramo da rast bude do čak 40 odsto", naglašava Momirović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala