Prve reakcije na odluku Srpske: Oglasili se Komšić i Izetbegović

© AP Photo / Amel EmricZastava BiH
Zastava BiH - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Pratite nas
Odluku lidera stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj da bojkotuju rad u institucijama BiH prokomentarisali su predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, ocenivši da taj bojkot neće dugo trajati.
„Razumem teške emocije koje su zapljusnule blok političkih stranaka iz RS-a, jer su neke od njihovih temeljnih ideja doživele poraz“, rekao je Komšić i dodao:
„Ko gubi ima pravo da se ljuti. Odljutiće se, pre ili kasnije. Biće to uredu“.
Željko Komšić - Sputnik Srbija
Željko Komšić
Predsedavajući Predsedništva BiH
Izetbegović je naveo da je odluka o bojkotu doneta sedam dana pre početka avgusta, kada je vreme kolektivnih godišnjih odmora državnih organa vlasti, preneo je portal „Kliks“.
Palata Republike u RS, Banja Luka - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Doneta odluka: Srpska od sutra u bojkotu, odbačen Inckov zakon /video/
„Verovatno će da taktiziraju da vide da li mogu nešto da dobiju u narednih 40 dana, a onda će se u septembru sve nastaviti… Jedno vreme će da prave krizu i onda će da odustanu, jer nisu u pravu“, kazao je Izetbegović.
Potom je upitao koje je to pravo ugroženo srpskim predstavnicima.
„Pravo da negiraju genocid, pravo da slave ratne zločince, pravo na jedan aparthejd koji živimo u RS. U RS imamo 20 odsto nesrba, a samo je tri posto na rukovodećim funkcijama. U RS je Bošnjacima zabranjen bosanski jezik, u RS se osveštavaju, dakle imaju srpske slave pravoslavne, državne institucije, škole. Oni misle da su ugroženi?“, rekao je Izetbegović.
Podsetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Incko doneo je odluku kojom, pozivajući se na Bonska ovlašćenja, nameće izmene Krivičnog zakona BiH kojima se predviđa kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.
Inckova odluka bila je i tema vanrednog izdanja emisije Sputnjik intervju.
O tome šta su mogući scenariji u BiH, da li je Inckovo „zakucavanje“ isprovocirano izveštajem Nezavisne komisije o Srebrenici, koji ocenjuje da zločin koji se dogodio nije bio genocid, ili je odgovor na rusko-kineski nacrt rezolucije o visokom predstavniku, za Sputnjik govore diplomata u penziji Zoran Milivojević, politički analitičar iz Banjaluke Vojislav Savić i profesor Srđan Perišić:
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala