Pokrenut postupak protiv sudije u slučaju „Karaburma“

© Sputnik / Lola ĐorđevićProtest građana na Karaburmi
Protest građana na Karaburmi - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Pratite nas
Ministarka pravde Maja Popović podnela je danas zahtev Visokom savetu sudstva da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti Radmile Đerić, sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, kažu iz Ministarstva pravde.
Ona je, da podsetimo, pustila na slobodu Lazara G, vozača koji je na Karaburmi pokosio oca sa dvoje dece na pešačkom prelazu, a nakon čega je jedno dete (9), podleglo povredama u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.
„Za vođenje ovog postupka nadležni su disciplinski organi Visokog saveta sudstva (Disciplinski tužilac i Disciplinska komisija), koji na osnovu zakona treba da postupaju hitno kako vođenje disciplinskog postupka ne bi zastarelo u roku od dve godine od dana kada je disciplinski prekršaj izvršen“, kažu u Ministarstvu pravde i dodaju:
„Ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za izvršeni disciplinski prekršaj mogu se izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana, kao i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine“
Pored ovih sankcija, kako kažu u nadležnom ministarstvu, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj može biti pokrenut postupak za razrešenje sudije.
„Pored toga ističemo da sudija ne može biti krivično odgovoran za mišljenje koje je izneo u obavljanju sudijske funkcije“, kažu u Ministarstvu pravde.
Aplauz za Stefana - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Oproštaj od dečaka kog je usmrtio automobil: Aplauz se prolomio Karaburmom /video/
Ministarka pravde najavila je za vikend da će inicirati „preispitivanje postojanja odgovornosti postupajućeg sudije“ koji nije odredio pritvor osumnjičenom za saobraćajnu nesreću na Karaburmi, u kojoj je smrtno stradao dečak.
Popovićeva je u saopštenju navela da reaguje „povodom opravdanog uznemirenja građana“ zbog odluke sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, „da osumnjičenom Lazaru G. ne odredi pritvor“.
Ona je podsetila da je reč o predmetu „saobraćajne nesreće u ulici Marijane Gregoran, u kojoj je došlo do smrti dečaka od devet godina i povređivanja dečaka od četiri godine". Popović je navela da pritvor nije određen „u situaciji kada je osumnjičeni nakon saobraćajne nesreće pobegao – napustio lice mesta, te u situaciji kada je u konkretnom slučaju postojalo više zakonskih razloga za određivanje pritvora“.
Ova saobraćajna nesreća dogodila se u nedelju, 18. jula. Tada je Lazar G. (38) na Karaburmi pokosio oca sa dvoje dece, od kojih je jedno, dečak Stefan od 9 godina preminuo u četvrtak u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj ulici.
Sudija je za prethodni postupak, međutim, pustila Lazara G. na slobodu bez obzira na njegov policijski dosije. Imao je čak 6 kazni zbog prekršaja u saobraćaju, nekoliko puta je bio u zatvoru zbog drugih krivičnih dela, jednom je bio pod elektronskim nadzorom i novčano je kažnjavan.
Na dan kada je Stefan (9) preminuo na Karaburmi je započet miran protest građana koji su tražili da se Lazar G. uhapsi. On je priveden sutradan, u petak, 23. jula, pošto je preinačena presuda sudije za prethodni postupak i određen mu je pritvor.
Građani Karaburme, kojima su se pridružili i sugrađani iz ostalih krajeva grada, nastavili su sa protestom, a traže da se preispita odgovornost sudije za prethodni postupak koja je Lazara pustila na slobodu.
Porodica, Igor Jurić i okupljeni na Karaburmi koji protestuju i ujedno odaju poštu stradalom dečaku - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Ponovo protest na Karaburmi: Građani traže kaznu za sudiju /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala