Odslužio svoje: Ruski modul „Pirs“ nakon 20 godina ide na „Groblje svemirskih brodova“

© Foto : Roskosmos / Oleg ArtemьevPogled na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice
Pogled na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Pratite nas
Stari modul „Pirs“ koji je služio u orbiti 20 godina, odvojen je od Međunarodne svemirske stanice pomoću teretnog broda „Progres MS-16“, a nakon nekoliko časova biće spušten sa orbite, saopšteno je na sajtu „Roskosmosa“.
Takva operacija se realizuje prvi put, a time je oslobođen čvor za spajanje na ruskom segmentu MSS kako bi se priključio višenamenski laboratorijski modul „Nauka“ koji je lansiran 21. jula. Sada modul „Zvezda“ spremno čeka spajanje sa „Naukom“ 29. jula.
„Pirs“ je prvi modul na MSS koji je odvojen od stanice. Planirano je da će svemirski brod „Progres MS-16“ sa modulom u 16. 42 ući u atmosferu i početi da sagoreva. Prema procenama, delovi modula koji ne sagore mogu pasti u južni deo Tihog okeana u 16.51 u takozvano „Groblje svemirskih brodova“. To je oblast kroz koju se ne plovi, a udaljena je 3.630 kilometara od prestonice Novog Zelanda.
Raketa-nosač Proton M sa laboratorijskim modulom Nauka - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Na ovo se čekalo 14 godina: Rusija uspešno lansirala modul „Nauka“ u svemir
Modul „Pirs“ je lansiran i spojen sa Međunarodnom svemirskom stanicom 2001. godine. Korišćen je za izlazak posade u otvoreni svemir sa ruskog segmenta stanice, a ukupno su realizovana 52 izlaska. S njim su spajani i brodovi sa posadom „Sojuz“ i teretni „Progresi“.
Rusija planira da 2025. godine prekine rad svog segmenta na MSS i da počne sa pravljenjem nove orbitalne službene stanice.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala