Japanska ambasada negoduje zbog Kurila: Potezi Moskve ne doprinose razvoju odnosa

© Sputnik / Aleksandr LыskinKurilska ostrva
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Pratite nas
Japanska strana je na sastanku ambasadora Tojohisa Kodzukija sa zamenikom šefa ruske diplomatije Igorom Morgulovim istakla da potezi Moskve ne doprinose razvoju bilateralnih odnosa, saopštila je ambasada Japana u Moskvi.

„Japanska strana je ukazala na to brojne akcije ruske strane ne idu u prilog razvoju japansko-ruskih odnosa od obostranog interesa. Takođe je od ruske strane zahtevala da preduzme konstruktivne mere radi unapređenja pregovora o zaključenju mirovnog sporazuma, uključujući zajedničke ekonomske aktivnosti u cilju razvijanja odnosa dveju zemalja“, navodi se u saopštenju ambasade.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo ambasadora Japana u Rusiji Tojohisa Kodzukija i izrazilo mu protest zbog neprijateljskih postupaka Tokija u kontekstu teritorijalnih pretenzija Japana prema Rusiji.
Obala Ohotskog mora na ostrvu Kunašir Kurilskog arhipelaga - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Premijer može da poseti koji hoće ruski region: Kremlj podsetio Japan čiji su Kurili
Prethodno je stalni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Takeo Mori pozvao ambasadora Rusije Mihaila Galuzina u MIP zbog posete premijera Rusije Mihaila Mišustina Južnim Kurilima i izrazio mu protest zbog tog putovanja. Galuzin je saopštio novinarima da Rusija neće prihvatiti protest japanske strane zbog posete ruskog premijera Kurilima.

Spor oko Kurila

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala