Eksplozija cena stanova u Beogradu

CC0 / Pixabay / Tržište nekretnina
Tržište nekretnina - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Pratite nas
Cene nekretnina u Srbiji porasle su za 30 odsto i ne prestaju da rastu i dalje, prenosi Blic.
Šokantno zvuči i činjenica da je najskuplji kvadrat u Beogradu prodat za neverovatnih gotovo 10.000 evra! Tačnije, najskuplji kvadrat stambenog prostora u drugom kvartalu ove godine kupljen je kompleksu "Beograda na vodi" po ceni od 9.721 evra, podatak je Republičkog geodetskog zavoda u izveštaju sa tržišta nepokretnosti za drugi kvartal 2021.
Jelena Davidović predstavnik portala Nekretnine.rs otkrila je za "Beograd na Blic" da je u junu ove godine zaključen 14.121 ugovor o prodaji nepokretnosti što predstavlja povećanje od 16 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.
"Zakon potražnje i ponude vlada na tržištu nekretnina, tako da sve dok budemo imali veću potražnju u odnosu na ponudu imaćemo rast cena, povećana potražnja gura cene kvadrata napred", kaže Davidovićeva.

Najpopularnije beogradske opštine

Oduvek su neki delovi Beograda bili popularniji od drugih, a to naravno dosta utiče i na cenu nekretnina u tim delovima.
Kako kaže Jelena Davidović, najveći broj stanova i u starogradnji i u novogradnji u 2020. godini prema podacima Republičkog geodetskog zavoda prometovano je na teritoriji beogradskih opština Zvezdara, Novi Beograd, Palilula, Zemun, Čukarica, Savski venac, Stari grad, Vračar i Rakovica, a situacija je ista i ove godine.
Prema analizi oglašenih oglasa na sajtu nekretnine.rs. cene konstantno rastu iz meseca u mesec, i taj rast može da se prati, pa je recimo u junu prosečna cena za sledeće opštine iznosila:
Centar grada - 2.517 evra po metru kvadratnom
Vračar - 2.372 evra po metru kvadratnom,
Novi Beograd - 1.950 evra po metru kvadratnom,
Mirijevo - 1.268 evra po metru kvadratnom.
"Na osnovu toga za kupovinu stana recimo od 30 kvadrata na Novom Beogradu je potrebno izdvojiti od 73.000 do 80.000 evra, a za neki stan od 60 metara kvadratnih na Mirijevu potrebno je izdvojiti od 75.000 do 90.000 evra", procenjuje Davidovićeva.
Međutim, ima i onih manje popularnih delova grada gde je cena nekretnina nešto povoljnija, ali i tamo se svakako dosta gradi.
"To su stanovi sa leve strane Dunava, odnosno naselja Ovča i Borča, a dosta se gradi i u Surčinu i na opštini Ledine", ukazuje nam.

Iznajmljivanje stanova

Kada je u pitanju iznajmljivanje stanova, tu su najviše bile primetne posledice prouzrokovane korona virusom, naročito za vreme lokdauna kada je većina stanova ostala prazna.
Već u drugoj polovini 2020. godine tržište je uspelo da se oporavi, tako da su cene iznajmljivanja stanova, kako kaže Davidovićeva, ponovo dostigle nivo s početka 2020. godine, odnosno pre izbijanja pandemije.

Vikendice najtraženije u prošloj godini

Dok je tržište iznajmljivanja stanova bilo ugroženo pojavom pandemije, prošla godina bila je najbolja za tržište vikendica.
"Specifična je potražnja za kućama i vikendicama u odnosu na prethodne godine, i to ne jenjava. U odnosu na 2019. godinu prodato je za 60 odsto više vikendica", kaže Davidovićeva.
Dodaje da su popularna mesta u okolini Beograda, koja su udaljena oko 20 do 30 kilometara od grada, koja imaju zadovoljavajuću infrastrukturu, kao i određenu varijantu gradskog prevoza, a to je recimo Avala, Baćevac, Kosmaj, Vranić, Barajevo i drugi.
Ukoliko se pitate koliko novca je potrebno za kupovinu kuće ili vikendice, kako Davidovićeva kaže, oko 36.000 evra je potrebno izdvojiti za kupovinu prosečne vikendice.
"Za savremenu kuću sa dobrom izolacijom potrebno je oko 60.000 evra, a za dobro opremljenu kuću sa uređenim dvorištem oko 150.000 evra", navodi Jelena Davidović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala