Doneta odluka: Srpska od sutra u bojkotu, odbačen Inckov zakon /video/

© SputnikPalata Republike u RS, Banja Luka
Palata Republike u RS, Banja Luka - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Pratite nas
Od sutra predstavnici Republike Srpske ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH, poručeno je na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka predsednika svih parlamentarnih stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj povodom najnovije odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka u vezi sa izmenama Krivičnog zakona u BiH.
Sednicu je sazvao predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je istakao da je na sastanku rasprava bila veoma konstruktivna i da je doneseno nekoliko zajedničkih zaključaka.
Jedan od njih je da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama neće učestvovati u radu i neće donositi nikakve odluke dok se "pitanje nametanja od strane visokog predstavnika ne reši".
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da visoki predstavnik nema legitimitet i da RS neće prihvatiti ni jednu više odluku.
"Od ovog trenutka politički predstavnici iz Republike Srpske neće učestvovati u radu tri najveća tela u zajedničkim institucijama, (oba parlamentarna doma, Predsedništvo BiH i Savet ministara), dok se ne vidi kako da odbacimo nametnuta rešenja", naglasio je Dodik.
Jedan od zaključaka sastanka je i da u proceduru bidu upućene izmene dva zakona.
Branislav Borenović, lider PDP, rekao je da to znači da neće biti donošene odluke u tim institucijama do daljeg, odnosno dok se ne reši pitanje nametnutog zakona.
Mirko Šarović, predsednik SDS, rekao je da su svi saglasni da se više nikada neće prihvatiti bilo koja odluka visokog predstavnika.
Ilustracija - zastava Bosne - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Srpska ulazi u bojkot: Kraj BiH kakvu poznajemo?
Podsetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Incko doneo je odluku kojom, pozivajući se na Bonska ovlašćenja, nameće izmene Krivičnog zakona BiH kojima se predviđa kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.
O tome šta su mogući scenariji u BiH, da li je Inckovo „zakucavanje“ isprovocirano izveštajem Nezavisne komisije o Srebrenici, koji ocenjuje da zločin koji se dogodio nije bio genocid, ili je odgovor na rusko-kineski nacrt rezolucije o visokom predstavniku, za Sputnjik govore diplomata u penziji Zoran Milivojević, politički analitičar iz Banjaluke Vojislav Savić i profesor Srđan Perišić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala