Akcija „Opson iks“ otkrila prevaru u Hrvatskoj

CC BY 2.0 / James N. Mattis / Zastava Hrvatske
Zastava Hrvatske  - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Pratite nas
Europol, koji je pola godine radio na istrazi trgovine lažnim prehrambenim proizvodima objavio je da je u Hrvatsku ušlo konjsko meso s deklaracijom - teletine. Međutim, hrvatske institucije o tome ništa ne znaju.
"Mi redovno menjamo evropske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo ih kako bismo sprečili krivotvorenje hrane, međutim, nažalost, uvek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke rupe u zakonu", objašnjava evrozastupnica Biljana Borzan, prenosi hrvatski Dnevnik.

U akciji "Opson iks", koja se od decembra 2020. pa sve do kraja juna ove godine sprovodila u Hrvatskoj i još 72 zemlje sveta, zaplenjeno je gotovo 16.000 tona robe. Nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađivane hrane i pića.

Osim mesa, u Hrvatskoj je najviše lažnjaka pronađeno među alkoholnim pićima - prednjače vino i votka. Vrednost ilegalne hrane i pića zaplenjenih u toj akciji je 54 miliona evra, a izdato je više od 600 globalnih naloga za hapšenje.
Evroparlamentarka Biljana Borzan u svom se radu susrela i s drugim vrstama krivotvorenja hrane.
"Krivotvorenja hrane vrlo se često događaju kada se govori o hrani koja je označena bio, organski, eko i slično, koju najčešće uzimaju oni ljudi koji to moraju zbog zdravstvenih razloga. Tim je ta nesreća veća", navodi Borzanova.
Carinska uprava učestvovala je u akciji. Ona se sprovodila pojačanim nadzorom i kontrolom nad privatnim vozilima, kombijima, teretnim vozilima i autobusima, kao i sprovođenjem pojačanog nadzora osoba i vozila koja prelaze preko državne granice. Tvrde da nisu utvrđene nepravilnosti.
"Mi smo zakone pooštrili i kazne su sada toliko visoke da bi trebalo da odvrate svakoga ko pokuša da vara s hranom. Pooštrili smo inspekcijski nadzor kako bismo varanje s hranom sveli na što manju meru", objasnila je Borzanova.
Osim Carinske uprave, o neispravnoj robi informacije nema ni Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat.
Koliko je konjetine završilo na hrvatskim policama pod deklarisanjem kao teletine, navedeni medij nije dobio odgovor.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala