Šta kineski izaslanik za odbranu kaže o saradnji sa srpskom vojskom

© Tanjug / ZORAN ZESTICZastave Kine i Srbije
Zastave Kine i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Pratite nas
Izaslanik odbrane Narodne Republike Kine u Beogradu, stariji pukovnik Vu Jonđe, izjavio je da uzajamna podrška kineskog i srpskog naroda i njihovih oružanih snaga tokom pandemije čine da svi budu svesniji prijateljstva između dve zemlje i da u ključnim trenucima imaju jedni u druge poverenje.
Vu je istakao da su, pod strateškim vođstvom predsednika Si Đinpinga i predsednika Aleksandra Vučića, razmena i saradnja između dve vojske u različitim oblastima postigle izvanredne i plodonosne rezultate, a projekti neprekidno napreduju.
On je, u intervjuu za „Novosti“, rekao da je za tri godine, nakon posete nekim jedinicama i posmatranja određenih vežbi, jasno video da su u poređenju sa nekadašnjim jedinicama, današnje srpske vojne snage postigle značajan napredak u moralu, naoružanju, obuci i kadrovskom tretmanu.
„Mislim da će sve to pomoći da se poveća poverenje i sposobnost Srbije da sprovodi politiku vojne neutralnosti i odbrani suverenitet i bezbednost, a pomoći će i Srbiji da dâ novi doprinos međunarodnim mirovnim operacijama“, kazao je Vu.
On je podsetio da je Srbija od Kine kupila bespilotne letelice CH-92A opremljene raketama FT-8C.
Aleksandar Vučić na taktičko-tehničkom zboru „Otvoreni dan“ Kragujevac - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Vučić: Vojska za nekoliko meseci dvostruko snažija nego danas
„Takođe, trenutno je u razvoju srpska bespilotna letelica ‘Pegaz’, a kinesko razvojno iskustvo na polju ovakvih vazduhoplova može da bude od pomoći u ovom važnom projektu“, naveo je Vu Jonđe.
Na pitanje da li je Kina zainteresovana za neka oružja koja prave srpske fabrike, Vu je odgovorio da su se poslednjih godina pojavili mnogi proizvodi koji su po kvalitetu za kratko vreme postali čuveni u svetu namenske industrije, poput samohodne haubice „nora“, serije oklopnih vozila pod imenom „lazar“, kao i oklopno borbeno vozilo „miloš“.
Bespilotna letelica CH-92A Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2020
Pravo u metu laserski vođenim projektilom: Prvo bojevo gađanje novog srpskog drona /video, foto/
„Verujem da će Kina i Srbija u budućnosti moći da pronađu još više zajedničkih tačaka saradnje u namenskoj industriji, a srpsko iskustvo i tehnologija takođe mogu da pruže referencu za razvoj opreme u Kini“, rekao je Vu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala