Moskva: Tenzije u Crnom moru veštački dižu igrači izvan tog regiona

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPogled na zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije i poslovni centar "Moskva siti"
Pogled na zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije i poslovni centar Moskva siti - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Pratite nas
Tenzije u Crnom moru se veštački podižu i to rade igrači izvan tog regiona, navode u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, ističući da će Moskva nastaviti pomno da prati primenu Konvenciju iz Montrea.
U Ministarstvu ukazuju na posebnu ulogu Turske koja može da kontroliše prolazak ratnih brodova kroz zalive.
„Nastavićemo s pažnjom da pratimo situaciju u vezi s tim kako se u praksi primenjuju odredbe Konvencije, uključujući ograničenja ukupne maksimalne tonaže prilikom tranzita, kao i tonaže ratnih brodova država koje nisu deo crnomorskog regiona i vreme njihovog boravka u akvatoriji Crnog mora“, naveli su u Ministarstvu povodom godišnjice potpisivanja Konvencije.
Moskva i Ankara imaju redovan dijalog a poslednji put o ovoj temi su u Antaliji 30. juna razgovarali ministri spoljnih poslova Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, dodaje se u saopštenju.
Brodovi NATO-a u Crnom Moru - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Lavrov: Šta američki brodovi rade u Crnom moru? I dalje nemamo odgovor
Podsetimo, krajem juna turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je označio početak izgradnje kanala „Istanbul“, koji će prolaziti paralelno sa Bosforskim moreuzom. Kanal će povezati Crno i Mramorno more.
Iako je reč o jednom od najkrupnijih projekata u istoriji Turske on izaziva sporove kako zbog pitanja ekonomske svrsishodnosti, tako i zbog mogućih problema u vezi sa Konvencijom iz Montrea o statusu moreuza Bosfor i Dardaneli.
Konvencija iz Montrea, usvojena 1936. godine, omogućava slobodu prolaska kroz moreuze za trgovačke brodove svih zemalja, kako u mirno tako i u ratno vreme. Međutim, režim prolaska ratnih brodova drugačiji je za crnomorske i necrnomorske države.
Za ratne brodove necrnomorskih sila uvedena su značajna ograničenja u pogledu klase i dužine boravka.
kanal „Istanbul“   - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Bosforov „brat“: Počinje izgradnja najvećeg infrastrukturnog projekta u istoriji Turske /infografika/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala