Moja Rusija: Sa Lazanskim kod Tolstoja /video/

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMuzej Jasna poljana
Muzej Jasna poljana - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Pratite nas
Jasna Poljana je mesto gde se rodio i gde je više od šest decenija živeo veliki ruski pisac Lav Tolstoj. Imanje se nalazi na oko 200 kilometara od Moskve i nedaleko od Tule — grada oružara, samovara i medenjaka.
Na ovom imanju Tolstoj je radio i stvarao; ovde je napisao svoja najveća dela — „Rat i mir“, „Anu Karenjinu“ i druga; ovde je osnovao porodicu, podizao decu, a ovde je i sahranjen. Jasna Poljana mu je mnogo značila. Govorio je da mu to mesto pomaže da bolje razume Rusiju.
Deo Jasne Poljane kupio je još u 18. veku knez Sergej Volkonski, pradeda Lava Tolstoja s majčine strane. Tolstoj je ovde proveo i svoje detinjstvo, a tu je ostao i nakon smrti roditelja. Majku i ne pamti. Nije mu bilo ni dve godine kada je umrla, ali je za njega, kako je sam govorio, ostala „sveti ideal“.
Kada je imao devet godina, umro mu je i otac, pa su brigu o malom Lavu i njegovoj braći i sestri preuzele tetke. Kako je običaj u to vreme nalagao, kasnije će Lav Tolstoj kao najmlađi u porodici naslediti ovo imanje u Jasnoj Poljani.
Kuća u kojoj je rođen nije sačuvana — prodao ju je Tolstoj zbog kartaškog duga. Sada se na tom mestu nalazi spomen-kamen, a on je sa svojom porodicom više od pola veka živeo u jednoj od pomoćnih zgrada u koju su preneti stari nameštaj, knjige, pradedina ogledala iz 18. veka i porodični portreti. Upravo je ta kuća danas poznata kao Dom Lava Tolstoja.

Iako je pripadao plemićkoj porodici, Tolstoj je u Jasnoj Poljani živeo prilično asketski, nosio je seljačku košulju, sâm kosio travu, proširivao je jabučnjak svog dede, gajio konje, održavao ribnjak i obavljao druge poslove u domaćinstvu, a organizovao je i školu za seosku decu, koju su Tolstojevi nazivali svojim drugim domom. Voleo je prirodu i seoski život.

Kuća grofa Tolstoja ni najmanje ne liči na dvorac u kakvima su obično živeli plemići njegovog doba. Nameštaj je više nego skroman, a sve je autentično.
Kako je na ovom imanju živeo veliki ruski pisac, zašto je njegov grob samo humka bez obeležja i zašto u Jasnoj Poljani sa puno topline dočekuju goste iz Srbije, saznajte u novoj epizodi Moje Rusije.
© Sputnik / Olivera IkodinovićAmbasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski u poseti Jasnoj poljani
Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski u poseti Jasnoj poljani - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski u poseti Jasnoj poljani
Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski je tokom posete Jasnoj Poljani obišao imanje, poklonio se na grobu slavnog pisca i na molbu domaćina upisao se u Knjigu utisaka.
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.
Sve emisije „Moja Rusija“ možete pogledati OVDE.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala