„Loš znak za Rusiju“: Gde je nestala najcenjenija ruska ikona Bogorodice Kazanjske

© Sputnik / Igorь Russak / Uđi u bazu fotografijaIkona Bogorodice Kazanjske je najznačajnija ikona u Ruskoj pravoslavnoj crkvi
Ikona Bogorodice Kazanjske je najznačajnija ikona u Ruskoj pravoslavnoj crkvi - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Pravoslavni vernici su 21. jula obeležili dan Bogorodice Kazanjske, najznačajnije ikone u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Istorija ove čudotvorne ikone obavijena je velom tajne. Ona se magično pojavila nakon požara u Kazanju 1579. godine, a posle trista godina je na neobičan način nestala. Pitanje je, gde se sada nalazi ova relikvija?
Krađa tokom noći
„Lopovi!“, začuo se krik u Bogorodičinom manastiru u noći 29. juna 1904. godine. Monahinje su u početku pomislile da je u pitanju šala, ali su posle u podrumu pronašle stražara koji je bio vezan. Provalnici su mu pretili oružjem, oduzeli ključ i ušli u hram.
U ovom manastiru se čuvala jedna od najznačajnijih pravoslavnih svetinja – ikona Bogorodice Kazanjske. U to vreme je ona bila izložena kako bi se pred njom molili vernici. Desetine hiljada hodočasnika su joj se poklanjali, a ikonu je čuvalo oko sto policajaca.
Svi stanovnici Kazanja su bili užasnuti: Bogorodica je nestala! Čitav grad se pitao kako je to moglo da se dogodi. Govorilo se o nekom mladiću koji je danima, pre nego što je ikona nestala, stajao ispred nje.
Policija je uhapsila Ananija Komova i Vartolomeja Stojana. Devetnaestogodišnja Evgenija Kučerova, ćerka žene sa kojom je Stojan živeo, rekla je da ga je videla kako seče velikim nožem ikonu Isusa Hrista, a Komov – ikonu Bogorodice.
U kriminalnim krugovima Kazanja su ih znali kao male lopove. Šta se dogodilo pa su krenuli u ovako veliku krađu? Kučerova je stalno menjala izjave, a nedoslednost u izjavama je imao i Stojan. On je tvrdio da je spalio ikonu, a zatim je izjavio da ju je prodao starovercima koji su mnogo plaćali staroruske ikone.
Bez obzira na niz nepoklapanja, prihvaćena je verzija da je ikona uništena. Istragu je kontrolisao imperator Nikolaj II.
© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaKazanjsko-Bogorodičin manastir, grad Kazanj
Kazanjsko-Bogorodičin manastir, grad Kazanj - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Kazanjsko-Bogorodičin manastir, grad Kazanj
Popularne verzije
Komov i Stojan su osuđeni za krađu. Međutim, stanovnici Kazanja u to nisu poverovali.
„Mnogi su ovaj događaj smatrali najavom za nepovoljne događaje koji su zatim i usledili. Ovaj događaj je uticao na rusko društvo. Postalo je moguće ono što do skora nije bilo zamislivo: podići ruku na ikonu“, navodi direktor Prosvetni komitet Ruske pravoslavne crkve protojerej Maksim Kozlov.
Prema popularnoj narodnoj legendi, igumanija Bogorodičinog manastira je znala da neko želi da ukrade ikonu, pa je tokom noći originalnu ikonu zamenila kopijom.
Prema drugoj legendi, ikona je bila kod Agrafene Šamove, udovice velikog kazanskog trgovca, koja je organizovala krađu. Poznato je da su staroverci početkom prošlog veka sakupljali ikone, moguće je da je Šamova sakrila i Bogorodicu.
Policija nije potvrdila ovu verziju, ali je nije ni opovrgla. Kazanska ikona se spominje i u policijskom izveštaju iz 1917. godine, što je oduševilo neke istraživače u nadi da će je pronaći.
Original ili kopija
Tokom 1917. godine dogodila se velika krađa svetinja u Moskvi. Ukraden je okov Kazanjske ikone koji se nalazio u istoimenoj crkvi na Crvenom trgu. To je okov iz 1612. godine. Ikona iz Kazanja je bila znamenje narodne vojske na čelu sa Minjinim i Požarskim, zato su vernici oslobađanje Moskve pripisivali Bogorodici. Neki naučnici smatraju da ona uopšte nije ni odlazila iz ruske prestonice, već da je u Sankt Peterburg poslata kopija.
„Nisu sprovođene nikakve ekspertize, tako da je teško reći gde je bio original, a gde kopija“, navodi crkveni istoričar, jerej Aleksandar Šelkačev.
Naučnici su još više bili zbunjeni kad su saznali da moskovska ikona nije bila jedina. Original je pronađen u Kazanju 1579. godine posle strašnog požara. Car Ivan Grozni je na mestu gde je ikona pronađena naredio da se sagradi Bogorodičin manastir i naprave dve kopije.
Prva je čuvana na Crvenom trgu, a druga na carskom dvoru. Pred ikonom se svako jutro molila žena Ivana V Praskovja Fjodorovna. Mlađi brat cara, Petar I, je posle deset godina ikonu odneo u Sankt Peterburg i od tada se ona nalazila u Kazanjskom saboru.
Da li je moguće da se tamo ne nalazi kopija? Poznato je da se pred odlučujućom bitkom Severne vojske Petar molio ispred originalne ikone u Kazanju, a posle Poltavske bitke 1709. godine preneo ju je u Sankt Peterburg .
Novojerusalimski manastir Ruske pravoslavne crkve nakon potpune restauracije u gradu Istri, Moskva. - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Rano hrišćanstvo na teritoriji Rusije: Koji narod je prvi prihvatio Isusa Hrista
Trag Vatikana
Postoji i druga verzija priče. Ruska pravoslavna crkva (RPC) u inostranstvu je 1960. godine (formirali su je sveštenici koji su bežali od boljševika) saznala o nekom kolekcionaru koji ima staru Kazanjsku ikonu Bogorodice. Ona je po mnogo čemu ličila na originalnu. Kolekcionar je tvrdio da su ikonu u Evropu doneli saradnici generala Vrangela. Sveštenici su pokušali da je otkupe, ali nisu uspeli.
Nakon 40 godina ova priča doživljava nastavak. Rimski papa Jovan Pavle II je želeo da ikonu Bogorodice Kazanjske preda Ruskoj pravoslavnoj crkvi, koju je od 1933. godine čuvao. Nije poznato kako je došao do ikone, a vernici su se nadali da je original pronađen.
Tokom 2004. godine ikona je vraćena u Rusiju.
Vladimirovska crkva u Bikovu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Upoznajte najneobičniju crkvu u Podmoskovlju /foto/
Nada da je ikona sačuvana
„Eksperti ne tvrde da je ikona uništena. Međutim, rukopisi u kojima se opisuje original pokazuju da se, verovatno, original nije sačuvao“, izjavio je načelnik odeljenja za ekspertize muzeja istorije umetnosti Andreja Rubljova, Žana Belik.
Ona je ukazala na činjenicu da je teško sakriti relikviju takvog nivoa i da bi se ona odavno pojavila.
„Ljudi žele da smatraju da ikona nije nestala, već da je na čudesan način sačuvana. Oni ne veruju da je neko mogao tek tako da je spali“, smatra Belik.
Upravo su tajne i nagađanja oko nestanka Kazanjske ikone učinile da ona postane toliko popularna među pravoslavnim vernicima. Danas se ona smatra jednom od najpoštovanijih ikona među vernicima koji se nadaju da će je nekada ponovo videti.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala