Totalni kolaps preti Britancima: Nižu se upozorenja zbog „pingdemije“ /video, foto/

© REUTERS / Henry NichollsPrazne police u supermarketu u Londonu.
Prazne police u supermarketu u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Vlada Velike Britanije planira da uspostavi šemu kojom bi se za ključne radnike omogućilo svakodnevno testiranje na kovid 19 umesto da se oni izoluju deset dana, ne bi li se uhvatila u koštac sa mogućim ekonomskim slomom zbog takozvane „pingdemije“.
U proteklih nedelju dana više od 600.000 britanskih radnika „pingovala“ je aplikacija Nacionalne zdravstvene službe (NHS), obaveštavajući ih da ostanu kod kuće do deset dana nakon što je zabeleženo da subili u bliskom kontaktu sa ljudima pozitivnim na kovid.
U petak uveče, vlada je saopštila da bi policija, vatrogasno osoblje, granično osoblje, zaposleni u transportu i teretnom prevozu trebalo da budu uključeni u šemu izuzeća, koja bi trebalo da reši sve veći broj izolovanog osoblja.
Ranije tog dana, ministar za životnu sredinu Džordž Justis i ministar zdravlja Said Džavid najavili su planove za svakodnevno testiranje kontakata u industriji hrane i pića, rekavši da će kritični radnici u snabdevanju hranom biti izuzeti od samoizolacije ako se svakodnevno testiraju na korona virus i ukoliko su potpuno vakcinisani.
Prazni rafovi u supermarketu - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Haos u Velikoj Britaniji: Nestašice u prodavnicama, radnici u samoizolaciji /video/
Saveti i kompanije u zemlji su u međuvremenu upozorili da bi se Engleska mogla suočiti sa nedeljama poremećaja zbog„pingdemije“, koja će najverovatnije teško pogoditi ključne usluge i snabdevanje hranom.
Britansko udruženje prerađivača mesa pozvalo je vladu da što pre objavi više informacija kako bi dala „jasne, nedvosmislene smernice o tome koja su radna mesta izuzeta (od samoizolacije), koje uloge poslova ispunjavaju uslove za izuzeće i kako će tačno ta nova pravila biti primenjena“.
„Plašimo se da će, ako infekcija nastavi rasti trenutnom brzinom, biti toliko radnika koji nisu izuzeti iz sistema da će, bez obzira na one zaštićene iz 'ključnih lokacija', ostatak lanca snabdevanja oko njih doživeti potpuni kolaps“, poručili su iz udruženja.
Ričard Harou, izvršni direktor Britanske federacije smrznute hrane trenutnu situaciju nazvao je „gorom nego beskorisnom“, sa „zabunom koja i dalje prožima“.
Džejms Džjmison, predsednik Asocijacije lokalne samouprave, pozvao je vladu da razjasni šta bi saveti i poslodavci trebalo da preduzmu kada su u pitanju izuzeća za njihove kritične radnike.
Ministar za životnu sredinu vlade u senci Luk Polard rekao je da je sigurnost snabdevanja hranom najvažnija i da prazne police u supermarketima „pokazuju da sistem zakazuje“.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala