Ruski „Piščalj“ i „Kupol“: Kako deluju dva najbolja sistema za borbu protiv dronova

© Foto : Public domain/DARPAAmerički dronovi Gremlins
Američki dronovi Gremlins  - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Pratite nas
Na marginama Međunarodnog avio-kosmičkog salona „MAKS-2021“ koncern „Automatika“ (deo „Rosteha“) predstavio je najnovije sisteme za borbu protiv bespilotnih letelica „Piščalj“ i „Kupol“– jedne od najboljih na svetskom tržištu naoružanja. Zvanični predstavnici kompanije su specijalno za Sputnjik otkrili detalje o njima.
Prema rečima portparola koncerna „Automatika“ Dmitrija Burje, oružje „Piščalj“ je ručni sistem koji može da blokira radio-elektronsku razmenu informacija bespilotne letelice. Može neprekidno da radi jedan sat, kao i na temperaturama od -20 do +40 stepeni. Zahvaljujući takvom odnosu tehničkih karakteristika, sistem je jedinstven primerak na tržištu, istakao je on.
dron Orion kaver - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
INFOGRAFIKA: Šta sve može novi ruski udarni dron „Orion-E“
„Naravno, postoje alternativne opcije. Međutim, naš sistem je najbolji. Na primer, 'Piščalj' ima najoptimalniji odnos težine i efikasnosti na tržištu. Manje je težine nego konkurentni tipovi sistema, ali je domet dejstva isti, ako ne i veći. Domet je oko dva kilometra, dok je težina sistema svega oko četiri kilograma“, precizirao je Burja.

Sistem „Kupol“

Sa druge strane, kako je istakao, sistem „Kupol“ može funkcionisati i kao prenosni i kao stacionirani sistem. Takođe, utiče na kanale navigacije, upravljanja i predaje informacija bespilotnih letelica tako što izaziva pad dronova ili prinudno sletanje.
„Da bi se blokirali kanali za upravljanje i navigaciju drona dovoljno je usmeriti 'Piščalj' u pravcu vizuelno prepoznatljivog objekta, dok 'Kupol' formira oko štićenog objekta prostor u obliku kupole sa radijusom od oko dva kilometra, a ulazak bespilotne letelice u taj prostor dovodi do prinudnog sletanja ili pada usled blokiranja signala za upravljanje i navigaciju“, objasnio je Burja.
Zriteli nablюdaюt za proletom mnogofunkcionalьnogo istrebitelя pяtogo pokoleniя Su-57 vo vremя letnoй programmы na MAKS-2021 - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
MAKS-2021: Impresivne piruete ruskih lovaca na nebu iznad Moskve /foto/
„Predstavljeni sistemi se razlikuju po tehnici primene: 'Piščalj' radi ciljano i kratkovremeno pre postizanja rezultata, a 'Kupol' deluje neprekidno, osiguravajući zaštitu oko objekta od bespilotnih letelica“, ističe Burja.
Kako je dodao, sistemi efikasno onesposobljavaju sve kanale upravljanja i navigacije bespilotnih letelica koji se danas koriste.
„Ono što izdvaja naše sisteme je to što su oni za razliku većine sličnih sistema već testirani u realnim uslovima“, precizirao je predstavnik koncerna.
Međunarodni avio-kosmički salon MAKS-2021 održava se u podmoskovskom Žukovskom od 20. do 25. jula, a u njemu učestvuju delegacije više od 30 zemalja.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala