Uprkos raskolu sa Vaseljenskom patrijaršijom, Ruska crkva još jača i bogatija za novu parohiju

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze mitropolit Ilarion
Predsednik Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze mitropolit Ilarion - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Pratite nas
Postupci vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, koji su doveli do raskola pravoslavlja u svetu, u današnje vreme predstavljaju glavni izazov za Rusku pravoslavnu crkvu, izjavio je predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze moskovske patrijaršije, mitropolit Ilarion.
„Glavni izazov sa kojima se sada suočavamo su antikanonske, raskolničke akcije vaseljenskog patrijarha Vartolomeja. To je ono sa čime smo se suočili 2018. godine, ono što je podelilo celu pravoslavnu crkvu. Taj raskol se produbljuje zbog postupaka vaseljenskog patrijarha. Naravno, morali smo da reagujemo na to. Prekinuli smo kontakte sa vaseljenskim patrijarhom. To je velika tragedija“, rekao je vladika za televiziju „Rusija 24“.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
„Isto se dešava i sa SPC“: Lavrov o uticaju Amerike na razjedinjavanje pravoslavnih crkava
Mitropolit je istakao da se, uprkos tom raskolu, u RPC i dalje mole za patrijarha Vartolomeja i druge jerarhe koji su podržali taj raskol. Istakao je da RPC nije izgubila nijednu parohiju, a njeno sveštenstvo je „solidarno i jednoglasno i u Rusiji, i u Belorusiji, Ukrajini, Moldaviji i u drugim zemljama koje su deo jedinstvenog kanonskog prostora crkve“.

„Nismo izgubili nijednu parohiju, osim onih koje su ukrajinski raskolnici nasilno zauzeli. Tamo je već izgrađen veliki broj novih parohija. Ne tako davno naša crkva je postala veća za još jednu strukturu – Arhiepiskopiju zapadnoevropskih parohija koja je dugo bila deo Vaseljenske patrijaršije“, rekao je vladika.

Prema njegovom mišljenju, glavni zadatak crkve danas je jačanje jedinstva, a glavni zadatak Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije je da „štiti naše svete granice i spreči posezanje za nasleđem koje se formiralo vekovima“.
Pravoslavlje u Belorusiji - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Da li se sprema „ukrajinski scenario“ za pravoslavnu crkvu u Belorusiji
„Nismo ga mi stvarali i nije na nama da ga uništavamo. A to što se dešava van naše crkve, to će ostati na savesti ljudi koji to čine. Tim delima su se ovde već obrukali“, poručio je Ilarion.
Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Sjedinjene Američke Države upravljaju Carigradskom patrijaršijom, a takođe snose odgovornost za stvaranje raskolničke crkvene strukture u Ukrajini.
Podsetimo, „nova crkva“ u Ukrajini obrazovana je na „ujediniteljskom saboru“ u Kijevu u decembru 2018. godine, nakon spajanja dve nekanonske crkvene strukture koje deluju u Ukrajini. Za poglavara nove autokefalne crkve izabran je mitropolit Epifanij Dumenko. Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva odbila je da učestvuje na tom skupu, a Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je kanonski značaj „sabora“ u Kijevu ništavan.
Carigradski patrijarh Vartolomej je ubrzo predao Kijevu tomos o autokefalnosti „nove crkve“.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala