Predsednik Meksika predlaže formiranje "latinoameričke Evropske unije"

© AP Photo / Marco UgartePredsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador
Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Pratite nas
Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador kritikovao je sistem međunarodnih odnosa uspostavljen na američkom kontinentu i predložio da se izgradi regionalni latinoamerički savez država, sličan Evropskoj Uniji.
"Politika poslednja dva veka, koju karakterišu upadi radi imenovanja ili smene vladara po volji supersile, nedopustiva je. Oprostimo se sa nametanjima, uplitanjima, sankcijama, izolacijama i blokadom. Umesto toga, hajde da primenimo principe nemešanja i samoopredeljenja naroda i mirnog rešavanja sporova. Hajde da započnemo odnose na našem kontinentu sa porukom Džordža Vašingtona, po kojem nacije ne treba da iskorišćavaju nesreću drugih naroda. Znam da je to složen proces, koji zahteva novo političko i ekonomsko viđenje", rekao je političar, govoreći pred ministrima inostranih poslova Zajednice latinoameričkih i karipskih država.
Kao primer uspešne integracije na kontinentu Lopez Obrador je naveo trgovinsko-ekonomski sporazum između Meksika, Kanade i SAD, istovremeno potvrđujući sopstveni suverenitet Meksika i razvijajući veze sa Kinom, dodavši da iskustvo Meksika može biti korisno u regionalnim integracionim procesima.
"Predlog je, ni manje ni više, nego da se formira nešto slično EU, ali uzimajući u obzir našu istoriju, našu realnost i našu identičnost. U tom smislu ne treba isključiti zamenu Organizacije američkih država, pravim autonomnim organom, koji nije nečiji lakej, već posrednik u na molbu i zahtev strana u sukobu po pitanjima ljudskih prava i demokratije", izjavio je predsednik.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala