Pisac, smuđ i gurman-pesimista

Orbita kulture - Mihajlo Pantić, Ada Solomon, Kristijan Pecold, Predrag Gaga Antonijević
Pratite nas
Knjiga „Priče o piscima“ Mihajla Pantića, nastala iz uverenja da se o nekim stvarima ne može govoriti, već se može samo pripovedati, nova je, neobična i lična istorija savremene književnosti.
Zašto je smatrao važnim da ispripoveda kako je jedan pisac-ribolovac za „čast“ zbog objavljene priče doneo smuđa ili kako je Andrić komentarisao gurmanski apetit „najvećeg pesimiste srpske poezije“ Sime Pandurovića, kao i da li je u svojih 39 priča i sam saznao ponešto novo o sebi, iz tuđih doživljaja, sumnji, nadanja, razočarenja – pitamo profesora i književnika Mihajla Pantića.
Šta o filmu, njegovoj budućnosti i festivalima misle ovogodišnji dobitnici prestižnih priznanja Festivala evropskog filma Palić za „Orbitu kulture“ otkrivaju rumunska producentkinja Ada Solomon i nemački reditelj i scenarista Kristijan Pecold.
Zašto je potresnu priču o Dari iz Jasenovca, smeštenu u vreme drugog svetskog rata povezao sa događajima iz devedesetih godina prošlog veka, zašto je zadarska „kristalna noć“ važna u razumevanju tragičnih sudbina predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj, za Sputnjik objašnjava reditelj Predrag Gaga Antonijević.
O Sajmu knjiga i svim nepoznanicama vezanim za ovaj kulturni događaj velike tradicije i značaja – razgovaramo sa Zoranom Hamovićem, predsednikom Udruženja profesionalnih izdavača Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala