Ima li Srbija dovoljno lobista?

© Depositphotos.com / DepositedharPoslovni dogovor - ilustracija
Poslovni dogovor - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Pratite nas
Najjači lobiji u svetu po pravilu uvek su tamo gde su najveći interesi i novac. Lobiranje, kako političko, tako i privredno, smatra se vrlo važnim alatom u borbi za različite interese zbog čega mnogi imaju oprečna mišljenja o lobistima.
Usvajanjem Zakona o lobiranju koji je stupio na snagu u avgustu 2019. godine u Srbiji je uveden vrlo važan mehanizam za borbu protiv korupcije, a sama delatnost lobiranja preusmerena je u legalne tokove, objašnjava za portal „Biznis“ predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.
„U registru Agencije za sprečavanje korupcije danas ima 33 registrovanih lobista kao fizičkih lica i tri pravna lica, dok stranih fizičkih i pravnih lica, koja takođe imaju mogućnost da se registruju, za sada nema“, kaže Vuković i dodaje da se uvođenje lobiranja nigde ne dešava preko noći, ali je veoma značajno što je zakonom ponuđen mehanizam da se propisi menjaju, donose i ukidaju na zakonom predviđen i transparentan način.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

„Zakon je usvojen, ali je neophodno da se on polako usvoji, kako u privrednoj, tako i u političkoj praksi. Na ekonomske tokove on tek treba da počne da utiče, ali je pandemija malo usporila njegovu primenu, tako da Zakon o lobiranju tek treba da pruži svoj pravi efekat. Sada je potreban dodatni napor, kako države, tako i lobista i Agencije za sprečavanje korupcije“, navodi Vuković.
Na pitanje gde je granica između lobiranja i korupcije, zbog čega mnogi ovu profesiju često smatraju sumnjivom, prvi srpski lobista navodi da se zbog donošenja ovog zakona raznorazni neformalni savetnici polako pomeraju u sivu zonu, jer sada postoji način da se legalno lobira.
„Lobiranje je transparentan, na zakonu zasnovan, organizovan uticaj na donosioce odluka. Posao lobiste je da se zalaže za interes svog klijenta, ali isključivo u skladu sa javnim interesom i dozvoljenim sredstvima, koristeći naučne, ekonomske i političke argumente“.

Gde je Srbija kada je reč o lobiranju

Najjači lobiji uvek su tamo gde su velike korporacije i industrije i gde se „vrti“ najveći novac. Kako objašnjava naš sagovornik, lobiranje je prisutno uvek kada neka nova industrija ulazi na tržište, kada povećava svoje investicije i ulogu na određenom tržištu.
„Kada se radi o ekonomskom lobiranju razlika postoji u odnosu na trenutni status država. Zemlje u regionu koje su po ovom pitanju odmakle od nas su one koje su pre primljene u EU. Hrvatska, Slovenija, pre toga Mađarska i Rumunija, već su naučile kako funkcionišu mehanizmi u EU i kako se treba boriti za sopstveni interes. Ulazak u EU ne podrazumeva automatsko blagostanje i pristup fondovima. Sve to zahteva veoma suptilna lobiranja jer je Brisel, posle Vašingtona, drugo čvorište kada je reč o lobiranju, to znaju svi koji dolaze u kontakt sa stranim investitorima i briselskom administracijom“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala