Hrvatska publika ocenila: „Južni vetar 2“ drugi najbolji film festivala u Puli

© Foto : Nemanja Miščević/promo„Južni vetar 2: Ubrzanje“ svetsku premijeru imaće 19. jula na Pulskom filmskom festivalu
„Južni vetar 2: Ubrzanje“ svetsku premijeru imaće 19. jula na Pulskom filmskom festivalu  - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Pratite nas
„Južni vetar 2: Ubrzanje“ sa Milošem Bikovićem u naslovnoj ulozi drugi je najbolji film na 68. Pulskom filmskom festivalu prema oceni publike.
Srpski film publika je ocenila sa 4,67, dok je prvo mesto odnelo „Nigde posebno” reditelja Uberta Pasolinija s prosečnom ocenom 4,86 koji je ujedno ovenčan Zlatnom arenom za najbolji film.
Žiri u sastavu Ben Hopkins, Lana Barić, Rada Šešić istakao je da Pasolinijev film „s odmerenom senzibilnošću govori o vrlo ozbiljnoj i teškoj temi, i u kojem su sve glumačke izvedbe impresivno uverljivo ostvarene. Bez jeftinog manipuliranja, film nas je duboko dirnuo te smo o njemu razmišljali još dugo nakon odjavne špice“.
Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodeljena je Reneu Bitorajcu za ulogu Dinka u filmu „A bili smo vam dobri“ redatelja Branka Šmidta, dok je Zlatnom arenom za najbolju glavnu žensku ulogu ovenčana Vanja Ćirić za ulogu Mirjane u filmu „Plavi cvet“ reditelja Zrinka Ogreste.
Zlatnu arena za režiju osvojio je Zrinko Ogresta za film „Plavi cvet“ kojem je ujedno dodeljena Velika zlatna arena za najbolji film .
„Postoje reč koje nikada ne izgovorimo, osećaji koje ne stignemo podeliti te praznina koja ostaje iza onih koji nas napuste“, stoji u obrazloženju žirija.
Nagrada kritike za međunarodni program otišla je britanskom filmu „U limbu“ reditelja Bena Šaroka, a ista nagrada za domaći program „Plavom cvetu“ Zrinka Ogreste.
Nagrada publike Zlatna vrata Pule otišla je u ruke Anonete Alamat Kusijanović čiji je film „Murina“ ujedno ostvario veliki uspeh u Kanu gde je proglašen za najbolji debitantski film u programu „15 dana autora“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala