U Sarajevu tipuju ko bi mogao biti uhapšen

© AP Photo / Darko VojinovicMilorad Dodik i Željka Cvijanović na mitingu SNSD-a u Banjaluci.
Milorad Dodik i Željka Cvijanović na mitingu SNSD-a u Banjaluci. - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Pratite nas
Odluka visokog predstavnika Valentina Incka kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona BiH posebno tretira one koji negiraju genocid u institucijama vlasti.
„Počinitelj kaznenog dela iz stavka (1) do (4) ovog članka koji je funkcioner ili odgovorna osoba ili zaposleni u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem javnog proračuna, kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine“, precizno se navodi u odluci Tužilaštva.
Praktično, piše portal "Avaz", na udaru ovih novih odredbi Kaznenog zakona BiH među prvima bi se mogao naći Milorad Dodik, član Predsedništva BiH, koji je i danas na konferenciji više puta negirao genocid, ali i svi drugi funkcioneri iz RS, poput predsednice RS Željke Cvijanović, načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića, zastupnice SNSD-a u zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanje Vulić, kao mnogi drugi funkcioneri iz RS sa svih nivoa vlasti koji otvoreno godinama negiraju genocid u Srebrenici i ratne zločine počinjene na tlu BiH.
Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da će formirati predmet u kojem će biti praćene i evidentirane sve objave pojedinaca, grupa ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu dopuna Krivičnog zakona BiH koje je doneo visoki predstavnik Valentin Incko.
"Prikupljanje materijala vršiće se u saradnji sa partnerskim policijskim i bezbednosnim agencijama, a radi postupanja Tužilaštva i partnerskih institucija u okviru zakonskih ovlašćenja", saopšteno je iz ove pravosudne institucije, prenosi RTRS.
Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.  - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Incko nametnuo odluku: Zabranjuje se i kažnjava negiranje genocida
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala