Odluka Incka - oglasila se Amerika

CC0 / Unsplash / Američka zastava
Američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Pratite nas
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država saopštila je danas da smatra da je odluka o nametanju zabrane negiranja genocida u BiH, od velike važnosti za stabilnost države i da je, kako navode, početna tačka za konkretniji razgovor.
"Negiranje genocida i glorifikovanje ratnih zločinaca neprihvatljivi su i podrivaju uzajamno poverenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU. Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju", navodi se u saopštenju Ambasade SAD.
Naveli su i da je Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH početna tačka za konkretniji razgovor i korake koje treba da preduzmu lokalni akteri u vezi s praktičnim sprovođenjem.
"Moramo naglasiti da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego istorijska činjenica. Jednako tako je važno naglasiti da ovi strašni zločini nisu odraz niti osuda celog jednog naroda", navodi se u saopštenju.
Pozvali su na okretanje budućnosti te pomirenje.
"Glorifikacija ratnih zločinaca od bilo koje strane ili neuvažavanje patnji bilo koje zajednice u BiH degradira sećanje na žrtve i podriva pomirenje. Vreme je za istinsko okretanje ka budućnosti koja će biti zasnovana na miru i međusobnom poverenju", naveli su iz Ambasade SAD.
Tvrde da podržavaju sve one u BiH čiji su napori usmereni ka jačanju temelja mira i prosperitetnije budućnosti, kao i mandat visokog predstavnika u praćenju sprovođenja civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma i podršci istoj, objavljeno na sajtu Ambasade SAD.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Dodik: Ovo traži žestok odgovor, pa i proglašenje nezavisnosti - iduće sedmice
Inckova odluka je i tema vanrendog izdanja emisije Sputnjik intervju.
O tome šta su mogući scenariji u BiH, da li je Inckovo „zakucavanje“ isprovocirano izveštajem Nezavisne komisije o Srebrenici, koji ocenjuje da zločin koji se dogodio nije bio genocid, ili je odgovor na rusko-kineski nacrt rezolucije o visokom predstavniku, za Sputnjik govore diplomata u penziji Zoran Milivojević, politički analitičar iz Banjaluke Vojislav Savić i profesor Srđan Perišić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala