Niški lekari obučavaće kolege iz Evrope

© Press-služba Goskorporacii Rosteh / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja leka "Kovid-globulin" na bazi krvne plazme osoba koje su preležale kovid 19
Proizvodnja leka Kovid-globulin na bazi krvne plazme osoba koje su preležale kovid 19 - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Pratite nas
Niška ORL klinika od pre nekoliko dana nalazi se na edukativnoj mapi centara evropskog Udruženja laringologa zahvaljujući uspešnom lečenju tumora glave i vrata.
Prema rečima direktora prof. dr Dušana Milisavljevića, veliki je uspeh što je ova klinika među prvima u ovom delu Balkana prepoznata kao potencijalna baza za sticanje novih znanja i iskustava. Do sada su niški lekari odlazili u ugledne klinike da stiču znanje a sada će oni biti ti koji će edukovati lekare iz Evrope.
„Jako je važno što je Evropsko udruženje prepoznalo značaj toga da i našu kliniku uključi u ovaj edukativni proces tumor hirurgije glave i vrata. Nažalost niški laringolozi imaju nezanemariv broj ovakvih operacija. Na nedeljnom nivou mi operišemo minimum tri-četiri maligna tumora laringsa. Postiženo velike rezultate jer je stopa preživljavanja nakon pet godina oko 80 posto. Upravo su nam to iskustvo i uspeh preporuka da se predstavimo evropskim kolegama. Do sada su naši lekari odlazili u inostranstvo kako bi se usavršavali, sada smo mi ta zdravstvena ustanova u kojoj će se edukovati inostrane kolege“, ponosan je profesor Milisavljević što su uspeli da od jedne klinike koja je pre samo nekoliko godina tavorila sa veoma oskudnom opremom sada budu jedna od uglednih evropskih klinika.
„Poslednjih nekoliko godina ORL klinika UKC Niš došla je do nivoa kada je dobar deo opreme zanovljen, a zaposlen je i određeni broj mladih lekara kroz programe zapošljavanja najuspešnijih studenata medicine. Oprema sama po sebi ne vredi previše ako nema pravih stručnjaka da rade“, kaže dr Milisavljević.
Inače, na ovoj klinici, kako ističe njeno rukovodstvo, čak ni u najgorim momentima pandemije virusa korona nije se prestajalo sa operacijama kancera. U ovom momentu nema liste čekanja za operaciju glave i vrata, prenose „Novosti“.
Najsavremenija oprema
„Dobili smo poslednje dve godine kompletnu opremu za hirurgiju nosa i endoskopsku hirurgiju sinusa. Jedna smo od najbolje opremljenih klinika za vađenje stranih tela iz pluća i jednjaka kod odraslih i dece. To su najurgentnija stanja u medicini gde dete iz jedne igre dođe u smrtnu opasnost i borbu za život. Naša oprema je najsavremenija i bolja od one koju ima Institut za majku i dete“, ističe sagovornik i dodaje da je sve ovo velika motivacija za sve zaposlene na ORL klinici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala