Kijev: Tražimo od EU kompenzaciju zbog „Severnog toka 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Pratite nas
Vice-premijerka Ukrajine za pitanja evropskih i evroatlantskih integracija Olga Stefanišina saopštila je kakvu bi kompenzaciju Kijev trebalo da dobije od Brisela zbog izgradnje „Severnog toka 2“.

„Pre svega to je energetski paket. To su garancije za očuvanje tranzita i nastavak saradnje u okviru tripartitnog ugovora“, izjavila je Stefanišina za televizijz „Ukrajina 24“.

Prema njenim tvrdnjama Kijev bi trebalo da dobije „garancije, a ne sporazume“, koji se tiču „teritorijalnog integriteta i suvereniteta“. Ona je dodala i da bi Evropska unija trebalo da ispunjava svoje obaveze po pitanju integracije tržišta gasa i električne energije u skladu sa Sporazumom o pridruživanju Evropskoj uniji.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Ukrajina zapretila zbog „Severnog toka 2“: Ova igra nije gotova
Kako je navela vice-premijerka Ukrajine, Kijev je Evropskoj komisiji poslao zahtev za kompenzaciju pre više od sedam meseci.
„Nažalost, do sada nema odgovora. Nadam se da će ovakve okolnosti biti dobra osnova kako bi Evropska unija razmislila o predlozima", zaključila je ona.
Nemačka i SAD su ove nedelje sklopile sporazum u kome se govori o merama podrške Ukrajini, evropskoj energetskoj bezbednosti i zajedničkim ciljevima za zaštitu klime. Formulisano je i nekoliko uslova za rad Severnog toka 2. Između ostalog, SAD i Nemačka su izjavile da će u interesu Kijeva i Evrope produžiti tranzit ruskog gasa preko Ukrajine posle 2024. godine. Berlin se obavezao da će iskoristiti sva sredstva uticaja kako bi sporazum između Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa bio prolongiran.
Putokaz sa logom kompanije Nord strim 2 koja rukovodi izgradnjom gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Rusija poručila Zapadu: Uzalud se trudite, „Severni tok 2“ će uskoro biti pušten
Podsetimo, projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
https://ria.ru/20210723/potok-1742478573.html
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala