Pravoslavlje je osvojilo Ameriku – i više nema nazad

© AP Photo / David ZalubowskiNikola Jokić i Janis Adetokumbo
Nikola Jokić i Janis Adetokumbo - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Pratite nas
Košarkaška liga Sjedinjenih Američkih Država oduvek je važila za najbolju ligu na planeti. U njoj su istovremeno dominirali domaći igrači, ali se ta situacija vremenom sve više i više menjala. Sada je red na dominaciju pravoslavlja.
Tekuća NBA sezona se nije završila po želji Nikole Jokića, ali ju je momak iz Sombora svakako obeležio.
Jokić je postao prvi Srbin koji je postao najkorisniji igrač regularnog dela sezone (MVP), uradivši to gotovo jednoglasno, uz par nezadovoljnih glasača.
Jokić je tokom godine prosečno beležio 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,3 asistencije po meču, čime je zaradio poštovanje celog sveta.
U plej-ofu je prošao prvu rundu, ali bez druge zvezde Denvera Džamala Mareja nije mogao da savlada zahuktale Finiks Sanse.
Nikolina MVP titula bila je treća u nizu za nekoga iz Evrope – odnosno, sa Balkana – nakon surove dominacije Amerikanaca koja je trajala sve od 2008. godine, kada je Kobi Brajant preuzeo tu nagradu od Dirka Novickog.
Jokićevo MVP priznanje nije predstavljalo samo to da je „nekom drugom“ pripala prestižna nagrada, pogotovo ako se uzme u obzir njegov put ka ne samo NBA ligi, već i košarci.
Malo je poznato da je Jokić, prema tvrdnjama njegovog agenta i čoveka koji ga je otkrio Miška Ražnatovića, danas mogao da uopšte ne bude košarkaš.
Jokić je na NBA draft izašao 2014. godine direktno iz Mege, kluba iz kojeg su u svoje redove želeli da ga dovedu i Crvena zvezda i Partizan, ali i Barselona.
„U to vreme se kao zainteresovana pojavila Crvena zvezda, tu je bio i Zoran Stevanović iz Partizana, ali zakasnili su jedno četiri dana...“, rekao je Ražnatović i dodao:
„Da su došli na vreme, on danas ne bi igrao košarku. Tamo, taj sistem za njega... On je bio baš specifičan, a ostalo je istorija“.
Povremeni reprezentativac Srbije, inače veliki ljubitelj konja, voleo je i da se nezdravo hrani, a, kako je sam istakao, povredio se praktično na svakom prvom treningu u novoj ekipi.
„Nisam mogao, stvarno, nijedan sklek da uradim. Počeo sam sa ženskim i šta sve nisam radio... U Vojvodini sam se povredio na prvom treningu, u Megi sam se povredio na prvom treningu, u juniorskoj reprezentaciji sam se povredio na prvom treningu – i u Americi sam se povredio na prvom treningu, prisetio se Jokić nedavno u emisiji na Radio-televiziji Srbije.
Minule sezone se nije nijednom povredio, pošto je bio jedan od retkih igrača koji su odigrali svaku od 72 utakmice u sezoni.
Pritom nije bio samo deo Denvera, već ključ bez kojeg mašina Majka Melouna nije mogla da funkcioniše.
I zbog toga je čovek čije je ime pomenuto na NBA draftu tokom reklame za jedan lanac brze hrane postao – najbolji.
U noći između utorka i srede Milvoki Baksi su osvojili NBA ligu pobedivši Finiks Sanse sa 4-2 u seriji.
Pored raznih zanimljivosti, u toj seriji viđena je i potpuna dominacija Janisa Adetokumba – pravoslavnog Grka.
Momak nigerijskog porekla koji se prekrstio sa tri prsta po dolasku u NBA ligu nije bio samo deo šampionskog tima, već „alfa i omega“ istog.
Janis je imao barem 40 poena i deset skokova na utakmici u tri od šest mečeva finala protiv Finiksa, čime može da se pohvali još samo legendarni Šakil O'Nil 2000. godine.
On je finalnu seriju završio sa prosekom od 35,2 poena, 13,2 skoka, pet asistencija, 1,8 blokada i 1,2 ukradene lopte, uz smao 2,3 izgubljene lopte – i sve to na 61,1 odsto šuta iz igre.
Pravoslavni Grk jedan je od mnogih koji su do puta slave morali da dođu na teži način, uz mnogo nelagodnosti tokom odrastanja.
Momak koji je Milvokiju doneo titulu posle 50 godina suše je rođen u decembru 1994. godine u Atini, ali grčko državljanstvo nije imao sve dok nije trebalo da se zaputi u Njujork na NBA draft.
Njegovi roditelji bili su nelegalni imigranti iz Nigerije, zbog čega su imali problem da pronađu i zadrže posao u Grčkoj.
Probleme je stvarala i boja kože porodice Adetokumbo, zbog koje su trpeli napade od strane određenih organizovanih grupa u Atini.
Janis i njegova braća, od kojih su dvojica pored njega postali NBA šampioni, morali su da prodaju satove i slična dobra još kao klinci, sve dok se nije pojavio trener Spiros Veliniatis, koji je pomogao porodici Adetokumbo u zamenu za to da Janis i braća dođu da treniraju kod njega.
Iako je ceo život proveo u Grčkoj, Janis nije imao ni državljanstvo matične zemlje njegovih roditelja Nigerije, niti zemlje iz koje nije izašao od kada se rodio.
Tek kada je nadolazeća košarkaška zvezda trebalo da postane deo NBA lige je grčka vlast rešila da mu dodeli državljanstvo – a ostalo je istorija.
Pravoslavni Grk je 2019. i 2020. godine bio MVP NBA lige, sada već davne 2014. godine je rekao da neće ići ameirčkim trendom i napustiti ekipu zbog stvaranja „super tima„ u nekoj popularnijoj sredini, a ove godine je ispunio predviđanje Kobija Brajanta i postao šampion NBA lige.
Vodeću reč u američkoj košarci nemaju samo Nikola i Janis, već je tu i Luka Dončić, neko za koga govore da je najbolji mladi košarkaš današnjice.
Plejmejker srpskog porekla koji nastupa za Sloveniju uz pravoslavce iz Grčke i Srbije predstavlja talas koji deluje kao neuhvatljiv za nekada neprikosnovene Amerikance.
Nikola Jokić je MVP regularnog dela sezone, Janis Adetokumbo je MVP finala i jedno je sigurno – američkom košarkom šefuju Evropljani. To se više ne dovodi u pitanje.
To je, definitivno, nešto što je u ne toliko dalekoj prošlosti izgledalo kao pusti san, a sada deluje kao neminovnost koja će trajati godinama.
Crkva Svetog Save u Milvokiju - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Srbi i crkva Svetog Save – u američkom gradu koji je dočekao „prsten“ posle pola veka
Janis Adetokumbo i Nikola Jokić na Ol star meču - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Izazov legende: Srbin i Grk su uspeli! /video/
Grčki košarkaš Janis Adetokumbo (2013) - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Prekrstio se sa tri prsta pre ulaska u NBA, zahvalio Bogu – i pokorio Ameriku!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala