Važan korak ka pobedi pravde: Rusija o prvoj međudržavnoj žalbi Evropskom sudu za ljudska prava

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije
Zastava Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Podnošenje žalbe Evropskom sudu za ljudska prava protiv Kijeva odavno je neizbežno, situacija u Ukrajini nam nije ostavila izbora, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Ruski političari smatraju da je to važan korak ka pobedi pravde.
Taj potez je odavno neizbežan. Trenutna situacija u Ukrajini nije ostavila Rusiji drugog izbora nego da aktivira međunarodni sud“, navodi se u saopštenju MIP-a.
Kremlj, oba doma ruskog parlamenta i Krim pozitivno su ocenili taj korak.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da je podnošenje žalbe Evropskom sudu za ljudska prava protiv Ukrajine apsolutno legitimno i da je sve urađeno u okviru normi te organizacije.
Na pitanje da li ruski lider Vladimir Putin veruje tom mehanizmu i smatra li da je on sposoban da reši probleme u odnosima Rusije i Ukrajine, Peskov je odgovorio da je poznato da je predsednik vrlo negativno govorio o procesima koji se sada odvijaju u Ukrajini, i da, naravno, Rusija ima pravo da očekuje reakciju Evropskog suda na te negativne procese.
Portparol Kremlja je takođe precizirao da zahtev Rusije nije formalna žalba, već pokušaj razumevanja situacije.
S tim u vezi, predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin smatra da je obraćanje Evropskom sudu učinjeno sa ciljem da se zaštite interesi Ukrajinaca i sunarodnika koji stradaju zbog samovolje ukrajinskih vlasti, kao i da će reakcija suda na žalbu biti „trenutak istine“ za njega.

„Lakmus test“ nepristrasnosti suda

S tim u vezi, predsednik Odbora Državne dume Rusije za međunarodne poslove Leonid Slucki izjavio je da žalba ruske strane Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu ima „više nego ubedljive osnove“ i da će to biti „lakmus test“ nepristrasnosti suda u Strazburu.
Kako kaže, sa pravnog stanovišta sve norme su ispoštovane prilikom podnošenja žalbe Ruske Federacije.

Važan korak ka pobedi pravde

Istovremeno, potpredsednik Saveta Federacije Konstantin Kosačov smatra da će sama činjenica da je rusko tužilaštvo podnelo žalbu Evropskom sudu protiv Kijeva „osvestiti“ ukrajinsko rukovodstvo, vojsku i njihove evropske pokrovitelje.
On je istakao da je podnošenjem te žalbe učinjen važan korak ka pobedi pravde.
„Pravda je spora, ali dostižna. Posebno ako joj sada pomaže tako ozbiljna ustanova poput ruskog Generalnog tužilaštva. Tako da je danas načinjen veoma važan korak ka pobedi pravde i zakonitosti u pogledu događaja poslednjih godina u Ukrajini“, napisao je on na svojoj Fejsbuk stranici.
Sa svoje strane, šef Odbora ruske Dume za pitanja Zajednice Nezavisnih Država, evroazijske integracije i odnose sa sunarodnicima Leonid Kalašnjikov prokomentarisao je potez ruske strane rečju „napokon“.
On smatra da Rusija mora da prestane da se „samo brani“ i da mora da ima „ofanzivnu poziciju na svim frontovima“.

Krim pozdravio inicijativu

Reagovao je i Krim. Šef radne grupe za međunarodno-pravna pitanja u stalnom predstavništvu Krima pri predsedniku Rusije Aleksandar Molohov izjavio je da Krim pozdravlja inicijativu tužilaštva.
Prema njegovim rečima, radna grupa je spremna da preda sve raspoložive materijale o blokadi vodosnabdevanja Krima kako bi pružila uverljivu bazu dokaza prilikom razmatranja tužbe protiv Ukrajine.
Rusija je u četvrtak prvi put u istoriji podnela Evropskom sudu za ljudska prava međudržavnu žalbu protiv Ukrajine zbog kršenja Konvencije Saveta Evrope o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Prema navodima Državnog tužilaštva, žalba se „odnosi na događaje koji su usledili nakon nasilne smene vlasti u Ukrajini u februaru 2014. godine“.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala