Uvredljivi grafiti u Sušici na Kosmetu uklonjeni, strah među Srbima ostaje

© Foto : Kancelarija za Kosovo i MetohijuNa kuću povratnika Jovana Ristića u selu Ljubožda ispisani su grafiti „UČK“
Na kuću povratnika Jovana Ristića u selu Ljubožda ispisani su grafiti „UČK“ - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Uvredljivi grafiti, koji su u utorak osvanuli na dečijem igralištu u Sušici, danas su uklonjeni. Meštani ovog sela su, prema rečima predstavnika lokalnog saveta Marka Simića, nakon ovog incidenta uznemireni.
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kazao je da je bezbednosna situacija u srpskim sredinama na Kosovu zabrinjavajuća, prenosi RTV KiM.
Popović koji je jutros obišao dečije igralište u Sušici napominje da do sada nije zabeležen nijedan incident u ovom multietničkom selu.
„To je veoma teška i uvredljiva poruka, pogotovu kada se tako nešto ispisuje na mestu na kome se igraju deca. Mislim da je sve ovo sinhronizovano i da je u poslednjih mesec dana pojačan intenzitet napada na srpsko stanovništvo na celoj teritoriji Kosova i Metohije“, rekao je on.
Na zidu porodične kuće familije Krstović u Goraždevcu grafit s porukom „OVK – Kosovo“ - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Pretnje Srbima u Gračanici: Grafiti mržnje na dečjem igralištu /foto/
„Mnogo puta smo apelovali na policiju da radi svoj posao, tražili smo od KFOR-a da pojača patrole. U vazduhu se oseća da nešto nije kako treba. Dokle god ne budu pronađeni počinioci, svi ljudi koji rade takve stvari osećaće se slobodno da to i ubuduće čine“, dodao je Popović.
Predstavnik lokalnog saveta Sušice Marko Simić kazao je da je Sušica multietničko selo i da do sada nisu imali problema sa komšijama Albancima.
„Sumnjam da su ovo uradili meštani Sušice, pre bih rekao da su to došljaci koji dođu na vikend ili na 10 - 15 dana i pokušavaju da nešto ostvare, ali ne znam šta. Situacija nije naivna ni malo, meštani su uplašeni i uznemireni. Ja ne znam kako svoje dete da ohrabrim i šta da mu kažem da bi ga zadržao da ostane ovde“, kazao je Simić.
Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Petković: Srbija je odlučna da pomogne svom narodu na Kosovu i Metohiji
On napominje da su pripadnici kosovske policije jutros izvršili uviđaj i da je istraga o ovom slučaju u toku.
„Ništa konkretno nam nisu rekli, uzeli su izjave od mene i komšija. Iskreno se nadam da ubuduće neće biti ovakvih problema“, zaključio je Simić.
U Sušici trenutno živi više od 800 ljudi, a u samom selu ima oko 120 srpskih i oko 70 albanskih kuća.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala