Rusija prvi put u istoriji podnela međudržavnu žalbu Evropskom sudu za ljudska prava

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaEvropski sud za ljudska prava u Strazburu
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Rusija je podnela prvu međudržavnu žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u kojoj optužuje Ukrajinu za kršenje Konvencije Saveta Evrope o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.
Kako se navodi u materijalima objavljenim na sajtu resora, u pitanju je prva međudržavna žalba u istoriji Rusije koju su ruske vlasti podnele Evropskom sudu za ljudska prava.
„U okviru ovlašćenja prenetih iz Ministarstva pravde Rusije u julu 2021. godine za osiguranje zastupanja i zaštite ruskih interesa, Generalno tužilaštvo Rusije je 20. jula 2021. godine u ime Ruske Federacije na osnovu člana 33 Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda iz 04.11.1950 podnelo žalbu 'Rusija protiv Ukrajine' Evropskom sudu za ljudska prava“, navodi se u saopštenju tužilaštva.
Za šta Rusija optužuje Ukrajinu?
Precizirano je da se žalba se odnosi na događaje koji su usledili nakon „nasilne smene vlasti u Ukrajini u februaru 2014. godine“.
„Žalba se odnosi na glavne grupe kršenja — odgovornost ukrajinskih vlasti za smrt civilnog stanovništva, nezakonito lišavanje slobode i represiju nad ljudima, uključujući i onu koja se dogodila na Trgu nezavisnosti u Kijevu (Majdanu) i u Domu Sindikata u Odesi 2014. godine, kao i u Donbasu tokom takozvane 'antiterorističke operacije', pojašnjeno je u dokumentu.
Tragovi metaka na prozorima kuće u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
DNR: Operacija ukrajinskih snaga bezbednosti u Donbasu – genocid
Moskva optužuje Kijev i za „smrt i narušavanje zdravlja ljudi, kao i uništavanje imovine tokom granatiranja susedne ruske teritorije, za gušenje slobode govora i progon neistomišljenika, uključujući političare i novinare, za diskriminaciju ruskojezičnog stanovništva i istiskivanje ruskog jezika, kao i za diskriminisanje ruskih kompanija i preduzetnika“.
Kako se navodi u dokumentu, Ukrajina je optužena i za „onemogućavanje stanovnika jugoistoka Ukrajine da učestvuju na izborima, za blokadu vodosnabdevanja Krima, napade na ruska diplomatska, konzularna i druga predstavništva, za pad malezijskog aviona MH17 do čega je došlo jer Ukrajina nije zatvorila vazdušni prostor iznad zone borbenih dejstava“.

Koji su zahtevi Moskve?

Rusija je iznela zahteve Ukrajini. Oni podrazumevaju:
— prekid blokade vodosnabdevanja Krima
— ukidanje ograničavanja prava nacionalnih i jezičkih manjima, uključujući i slobodan pristup opštem i visokom obrazovanju na maternjem jeziku
— ukidanje zabrane emitovanje na kanalima na ruskom jeziku i ograničavanja pristupa internet-platformama i štampi na ruskom jeziku
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je napisao članak povodom situacije sa ruskim stanovništvom u Ukrajini.
Pogledajte intervju u kom Putin obrazlaže svoje motive za obelodanjivanje tog materijala:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala