Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Moka Slavnić za Sputnjik: Moskva je naša kruna /video/

© AP PhotoZoran Moka Slavnić (u sredini) sa reprezentaticem SAD Filom Fordom i saigračem Draganom Kićanovićem u finalu Olimpijskih igara 1976. god. u Montrealu, Kanada.
Zoran Moka Slavnić (u sredini) sa reprezentaticem SAD Filom Fordom i saigračem Draganom Kićanovićem u finalu Olimpijskih igara 1976. god. u Montrealu, Kanada. - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Učešće na Olimpijskim igrama je kruna karijere za svakog sportistu, a osvajanje zlatne medalje put u besmrtnost. Kako izgleda zaigrati na najvećoj sportskoj smotri, ali i biti prvak zna legendarni košarkaš Zoran Moka Slavnić i o tome je govorio za Sputnjik sport.
Olimpijske igre počinju u petak u Tokiju, Srbija se nada medaljama, kako u ekipnim tako i u individualnim sportovima.
Zlato je u Beograd iz Moskve 1980. godine donela košarkaška selekcija, čiji je jedan od lidera bio Slavnić.
Moskve se, na početku razgovora, setio sa velikim oduševljenjem.
„Moskva je naša kruna karijere i generacije, biti olimpijski šampion može da ti se desi jednom, a ako baš imaš sreće onda možda i drugi put – u bilo kom sportu“, rekao je Slavnić.
Iskustvo iz ruske prestonice, za našeg sagovornika, toliko je značajno da se seća i detalja.
„Moskva kao Moskva, Rusi su želeli da se pokažu u organizaciji, u svemu, u izobilju. Što se tiče hrane i svega ostalog, tri puta je bilo bolje u Moskvi nego u Montrealu. Što se tiče rezultata, to se već zna, ispisano je. Tu se čekao veliki obračun između Rusa i nas, ali Rusi nisu došli u finale – izgubili su od Italije“.
Umesto ekipe Sovjetskog Saveza, SFR Jugoslaviji je na megdan izašla Italija, a Slavnić je postigao poslednje poene za naš tim, preokrenuo rezultat u finišu meča i doneo zlatnu medalju.
„To je bilo veselo veče. Znao se pobednik unapred. Sve ostalo što se dešavalo u Moskvi bilo je na visokom nivou“.
Značaj tog zlata je bio ogroman, imajući u vidu činjenicu da je Jugoslavija četiri godine ranije poražena u velikom finalu košarkaškog olimpijskog turnira od ekipe Sjedinjenih Američkih Država.
Slavnić taj meč ne pamti po dobrom, ne samo zbog poraza.
„U desetom minutu iznet sam sa terena, tako da sam, drugo poluvreme gledao u bolnici dok su mi stavljali gips. Ostalo mi je u sećanju kao 'ružna' uspomena, ali rezultat kao srebro... Obično se za srebro kaže: Izgubio si u finalu, pa je lošije. Ali, naša sva srebra su bila sa srećnim krajem“, kazao je Slavnić za Sputnjik.
Legendarni srpski košarkaš kratko se dotakao i veličine Olimpijskih igara, veličine ovog događaja.
„Bez obzira na uspeh, u Kanadi srebro, a Moskvi zlato, ne postoji ništa što jednog sportistu više uzdigne nego Olimpijada. To je kruna svačije karijere i danima čujemo kako Novak želi da ode na Olimpijadu i svi veliki sportisti voleli bi da budu prvi na Igrama“.
„Naravno svake Olimpijske igre nose mnogo događa koji su se tamo desili, to je pre svega skup najvećih sportista na svetu. Sediš zajedno sa najvećim zvezdama na planeti i to je veliki ugođaj“, dodao je Slavnić.
Generacija u kojoj je igrao Slavnić važi za jednu od najdominantnijih koju je svet video. U periodu od 1973. do 1980, Jugoslavija je osvojila sve, te su državi doneli osam medalja na osam velikih turnira (3h zlato na EP, 1h zlato sa SP, 1h sa OI, srebro sa SP i OI, kao i bronza sa EP).
„Srećan sam što sam rođen kada i oni, razlika je tri godine. Zvali su nas kaznena ekspedicija i vrlo se prijatno osećaš kada si dominantan, pogotovo u kolektivnim sportovima, to je dosta teško. Sve najlepše što je moglo da mi se desi, desilo se na te dve Olimpijade“, kazao je Moka.
Osećaj igranja za svoju reprezentaciju za Slavnića je neprocenjiv i jedinstven.
„To osećaš ili ne osećaš. Mnogo je važnija šira slika, slika toga da predstavljaš svoju zemlju...“
Danas, stvari nisu takve. Nažalost.
„Danas to blage veze nema, sada se drugačije gleda na patriotizam, a mi smo gledali na način na koji je to jedino moglo da se gleda. Sistem vrednosti ne može nikada da bude različit, ako je pravi – pravi je. Ako nije, onda nije. Ta reč patriotizam, šta znači...Ko to oseća, on će da igra, ko ne oseća neće. I tu je tačka“, poentirao je Slavnić.
Olimpijske igre u Tokiju na programu su od 23. jula do 8. avgusta, a sve najvažnije događaje pratite uz Sputnjik sport u našem specijalu.
Prekrstio se sa tri prsta pre ulaska u NBA, zahvalio Bogu – i pokorio Ameriku!
Srbi i crkva Svetog Save – u američkom gradu koji je dočekao „prsten“ posle pola veka
Izazov legende: Srbin i Grk su uspeli! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala