Kremlj: Rusija je bila i ostaje pouzdani garant energetske bezbednosti Evrope

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi
Pogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Kategorički se protivimo formulaciji u američko-nemačkoj izjavi o „Severnom toku 2“ u vezi sa štetnim delovanjem Rusije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Rusija je, kako je dodao, bila i ostaje pouzdani garant energetske bezbednosti u Evropi.
„Kategorički se protivimo toj formulaciji. Ni u Ukrajini ni van njenih granica nikakve ruske agresije nije bilo i nema. Nikakvim štetnim delovanjem se Rusija nije bavila i ne bavi se. Tak nešto ne možemo da odobrimo“, rekao je Peskov.
Peskov je rekao da je Rusija spremna da razmotri produženje tranzita gasa preko teritorije Ukrajine posle 2024. godine.
„Želim da podsetim da je predsednik Rusije više puta govorio da Rusija nikada nije koristila energetske resurse kao instrument političkog pritiska. Rusija je uvek bila i ostaje odgovorni garant energetske bezbednosti evropskog kontinenta ili na globalnom nivou. Nikakvih presedana po tom pitanju nema“, dodao je on.
Peskov je dodao i da je pitanje produženja ugovora o tranzitu ruskog gasa preko teritorije Ukrajine pitanje isključivo ekonomske svrsishodnosti.
„U tom tekstu (američko-nemačkog sporazuma) se radi o tome da će Nemačka iskoristiti sve dostupne poluge uticaja kako bi se na rok od 10 godina produžio sporazum o tranzitu gasa između Rusije i Ukrajine. Taj sporazum mogu da produže Ukrajina i Rusija, tako je to pomalo efekat – 'uvalili su me u to bez mog znanja' rekao je Peskov.
Predsednik SAD Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Bajden priznao: Nemoguće zaustaviti „Severni tok 2“
Podsetio je da je ruski predsednik nebrojeno puta rekao da je Rusija spremna da da razmotri produženje ugovora o tranzitu gasa i posle 2024. godine.
Voleli bismo da u tom tekstu vidimo i delove u kojima se kaže da Ukrajina treba da pokaže odgovorno ponašanje po pitanju ekonomski svrsishodnih uslova za nastavak tog tranzita.
„Na žalost ne vidimo takvu poruku za Ukrajinu“, dodao je Peskov.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala