Kina optužila SAD za sajber špijunažu: Napadi traju 11 godina – prestanite

© AFP 2023 / WANG ZHAOKineska i američka zastava
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Kina je oštro optužila SAD i njihove saveznike u vezi sa sajber napadima, pozivajući Vašington da uvede samokontrolu i da zaustavi svoju sajber špijunažu protiv Kine.
Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen je to rekao kao odgovor na saopštenja SAD-a i njihovih saveznika u kojima se iznose optužbe protiv Kine za sajber napade. On tvrdi da su takvi navodi neutemeljeni i da su isključivo izneti iz političkih razloga.
"To je blaćenje i suzbijanje koje Kina nikada neće prihvatiti", rekao je Džao, naglasivši da se Kina odlučno protivi bilo kojem obliku sajber napada, kao i da nikada neće podržati niti dopustiti bilo koji hakerski napad.
Džao je takođe istakao da su SAD najveća zemlja porekla sajber napada, pozivajući se na izveštaj kineske kompanije za sajber bezbednost pod nazivom „360“.
Prema tom izveštaju, SAD i njihovi saveznici iz NATO-a zauzimaju prva tri mesta među svim zemljama po broju računara pod kontrolom zlonamernih programa.
Prema izveštaju, sajber napadi organizacije APT-C-39 pri CIA na ključne kineske departmane, uključujući vazduhoplovne organizacije, naučno-istraživačke institucije, naftnu industriju, internet kompanije i vladine agencije, traju već 11 godina.
Džao je rekao da su ovi napadi ozbiljno naštetili kineskoj nacionalnoj, ekonomskoj i infrastrukturnoj bezbednosti, kao i bezbednosti ličnih podataka.
On je pozvao Sjedinjene Države i njihove saveznike da prestanu da diskredituju Kinu i da zaustave sve oblike sajber napada na Kinu, preneo je Kineski internacionalni radio.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala