Danas glasanje o rezoluciji o ukidanju visokog predstavnika u Savetu bezbednosti

© AP Photo / Mary AltafferSavet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će na današnjem zasedanju razmatrati situaciju u Bosni i Hercegovini, koja se prema ranijim najavama odnosi na glasanje o rezoluciji koju su predložile Rusija i Kina o ukidanju Kancelarije visokog predstavnika posle 31. jula naredne godine.
Sarajevski portal „Kliks“ piše da se očekuje da će rezolucija biti „glatko odbijena bez korišćenja veta“.
Pozivajući se na svoja saznanja portal piše da će šest zemalja sigurno glasati protiv – Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Irska, Estonija i Norveška.
Potrebno je, međutim, da protiv glasa još samo jedna država da bi usvajanje rezolucije bilo odbačeno bez korišćenja veta.
Zastava - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Poslednji konzul u Bosni: Zapad ne ispušta ključ „protektorata“, ali reč imaju i Rusija i Kina
U slučaju da više nijedna zemlja ne bude protiv, portal podseća da SAD, Velika Britanija i Francuska, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN-a imaju mogućnost veta, što opet znači da rezolucija neće proći.
Pozivajući se na isti izvor, portal dodaje da postoji i velika mogućnost da se Rusija sama povuče iz procesa glasanja za ovaj predlog.
Inače, rezolucija podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula 2022. godine kada je prema njoj predviđeno zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH, prenosi Tanjug.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala