Bregović dobitnik nagrade „Šaban Bajramović“

© Sputnik / Olivera IkodinovićGoran Bregović
Goran Bregović - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Muzičar Goran Bregović ovogodišnji je dobitnik Nišville Grand Prix nagrade „Šaban Bajramović“ za fuziju džeza sa drugim pravcima, koja će mu biti uručena 14. avgusta.
Nakon uručenja priznanja, Bregović će zajedno s „Nišville big bendom“ izvesti nekoliko svojih numera u džez aranžmanima, dok će mu se u drugom delu koncerta pridružiti njegov „Orkestar za svadbe i sahrane“. Kako prenosi Tanjug, Bregović će ovom prilikom prvi put obići spomenik slavnom muzičaru Šabanu Bajramoviću, za čije je podizanje 2010. godine upravo on bio prvi donator.
Bregović je poznat kao nekadašnji frontmen rok grupe „Bijelo dugme“ i bio je jedini stalni član ovog sastava za sve vreme njenog postojanja. Nakon raspada „Bijelog dugmeta“, komponovao je muziku za umetnike poput američkog rokera Igija Popa i pevačice sa Zelenortskih ostrva Sezarije Evore.
Pisao je i muziku za filmove Emira Kusturice, od kojih mu je prvi projekat bio „Dom za vešanje“. Nakon uspeha tog ostvarenja, Bregović i Kusturica nastavili su saradnju i na Kusturičinom sledećem filmu „Arizona Drim“ iz 1993. godine kao i na „Podzemlju“ koji je 1995. godine osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.
Bregovićeva muzika donosi južnoslovenske i romske teme i predstavlja fuziju popularne muzike sa tradicionalnom balkanskom polifonijom, tangom i duvačkim orkestrima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala