- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Svi balkanski genocidi | Svet sa Sputnjikom

Pratite nas
Balkan poslednjih meseci ponovo dokazuje da pati od viška istorije: raspakuju se stari sporovi, otvaraju nezalečene rane, pretresaju ratna stradanja. Po već viđenom obrascu manipuliše se istorijskim činjenicama, jedni ratni zločini proglašavaju genocidom, a drugi minimiziraju ili potpuno prećutkuju.
Svako malo iskrsavaju novi genocidi kad neko u regionu pusti mašti na volju pa tako, iako je Kosovo i Metohija velikim delom očišćeno od Srba, nisu Srbi nego kosovski Albanci žrtve čak tri navodna genocida.
Srebrenica po defoltu mora biti označena kao genocid, ali to nikako nisu zločini u Bratuncu ili svirepo ubistvo dečaka Slobodana Stojanovića u selu kod Zvornika.

Zašto se opet vadi iz fioka priča o balkanskim genocidima i uvlači u političke igre? Kako objasniti inflaciju tog termina i da li se time ponižavaju žrtve? Šta kažu istorijske činjenice o događajiima koje pominje kosovski premijer Aljbin Kurti? Kako je, posle usvajanja rezolucije o Srebrenici, u crnogorsku skupštinu stigla i rezolucija o genocidu u Pivi i selu Velika?

Odgovore na ova pitanja potražićemo u emisiji "Svet sa Sputnjikom" . Naši gosti u studiju su prof dr Časlav Koprivica sa Fakulteta političkih nauka i istoričar prof dr Čedomir Antić.
Telefonom ćemo uključiti akademika Ljubodraga Dimića istoričara i rukovodioca Odbora za istoriju dvadesetog veka SANU.
Emisiju uređuje i vodi Tatjana Trikić.
Slušajte nas na talasima Radio Novosti na 104,7 megaherca, gledajte na Fejsbuk stranici Sputnjika, ali i na jutjub kanalu Sputnjik Srbija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala