Srbi i crkva Svetog Save – u američkom gradu koji je dočekao „prsten“ posle pola veka

© Foto : Skrinšot / Jutjub / Serbian TimesCrkva Svetog Save u Milvokiju
Crkva Svetog Save u Milvokiju - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Pratite nas
Tačno pedeset godina je proteklo od trenutka kada je u Milvoki stigla poslednja titula prvaka NBA lige, a pola veka dug post prekinula je aktuelna generacija, donevši trofej u grad koji se s razlogom može nazvati i srpskim, bar kada je košarka u pitanju.
Lider tima koji se okitio šampionskim prstenjem je Janis Adetokumbo, grčki reprezentativac, pravoslavne veroispovesti, koji je u Milvoki stigao 2014. godine, sa statusom potpunog anonimusa i dečaka koji je svega nekoliko meseci ranije dobio zvanična lična dokumenta Grčke.
Godine su prošle u vrednom redu i Milvoki se ponovo obradovao, kao i 1971. godine kada je osvojena prva titula u istoriji.
A, 22 godine ranije, u Milvokiju je osnovana košarkaška liga Srba u Milvokiju, sa timom Milvoki Srbi.
Natpis na dresovima govori sve za sebe – ime Svetog Save je krasilo uniformu ekipe koju je osnovao potomak srpskih iseljenika Robert Šušnjar.
Prema dostupnim podacima, oko 1912. godine u Milvokiju je živelo oko 2.500 Srba, da bi taj broj u naredne četiri godine narastao na 6.000, što može da znači da se u tom periodu porodica Šušnjar, odnosno prilagođeno engleskom jeziku – Susnar, preselila u Visonsin iz Minesote.
O tome svedoče i istorijske činjenice.
„Košarkaški turnir Srpske nacionalne federacije je jedno od najvećih, ako ne i najveće, okupljanje Srba iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Svake godine se organizuje trodnevno okupljanje uz zabavu i košarku. Za više od 70 godina postojanja, turnir je obeležje srpstva na ovim prostorima“, navedeno je na zvaničnoj prezentaciji.
Prva crkva, Svetog Save, čiji natpis se nalazio na dresovima košarkaške ekipe Milvoki Srbi, započeta je u prvom godinama druge decenije 20. veka, a završena je 1958. godine.
Na prelazu iz prošlog u ovaj vek, otvorena je i škola za decu pri crkvi, u gradu u kom žive hiljade potomaka, koji su bili i tema naučnog rada, gde je navedeno da postoje četiri grupe – starosedeoci, novopridošli, nedavno došlo i rođeni u SAD.
„Kod proučavanja Srba u Milvokiju veoma je bitno razumeti kako su oni heterogeni, ali istovremeno imaju i visok nivo jedinstva nacionalne kulture“, navedeno je u studiji Debore Pedžet.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala