Rusija napravila prvi satelit za praćenje klime na Arktiku /foto/

© Press-služba GK "Roskosmos" / Uđi u bazu fotografijaPostavljanje lansirnog kompleksa i priprema za lansiranje nosača rakete „Sojuz-2.1b“ sa raketom „Fregata“ i „Arktikom M“
Postavljanje lansirnog kompleksa i priprema za lansiranje nosača rakete „Sojuz-2.1b“ sa raketom „Fregata“ i „Arktikom M“ - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Pratite nas
Uskoro će biti završena letačka ispitivanja prvog ruskog satelita za praćenje klime na Arktiku, saopštio je za Sputnjik zamenik generalnog konstruktora Naučno-proizvodnog udruženja (NPU) „Lavočkin“ (kompanija „Roskosmosa“) Dmitrij Jeromenok.

„Trenutno je u fazi letačko testiranje prvog satelita ‘Arktik-M’. Eksperti NPO rade na proveri svih sistema. Rezultati će biti poslati državnoj komisiji ‘Roskosmosa’ koja će odlučiti o daljoj eksploataciji aparata. Primedbi trenutno nema i sve ide po planu“, rekao je Jeromenok na Međunarodnom avionskom i kosmičkom salonu MAKS-2021.

Prema njegovim rečima, u toku je sklapanje i postavljanje standardnih uređaja na drugom satelitu „Arktik-M“. Satelit će biti spreman za lansiranje 2023. godine.
© Wikipedia / AO "NPO Lavočkina"Satelit Arktik-M
Satelit Arktik-M - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Satelit Arktik-M
Prvi satelit „Arktik-M je lansiran u februaru 2021. godine. Satelit sa procenjenim rokom trajanja od sedam godina napravilo je Naučno-proizvodno udruženje „Lavočkin“.
Lansiranje „Sojuza 2.1b“ sa svemirskom letelicom „Arktika M“ - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Rusija započela istraživanje Arktika i iz svemira
Predviđen je za rad u visokoeliptičkoj orbiti, što će mu omogućiti da rešava zadatke operativne meteorologije, hidrologije, agrometeorologije, praćenja klime i životne sredine u arktičkom regionu. Za ove zadatke satelit je opremljen sa dva multispektralna uređaja za skeniranje (MSU-GS) koji će praviti multispektralne slike oblaka i Zemljine površine u vidljivom i infracrvenom spektru.
Osim toga, na satelitu „Arktik-M“ ugrađeni su heliogeofizički instrumenti (GGAK-VE) za nadgledanje i predviđanje aktivnosti Sunca i zračenja u prostranstvu oko Zemlje, kao i aparatura za prenošenje meteoroloških informacija i signala od havarijskih primopredajnika međunarodnog svemirskog sistema za potragu i spasavanje KOSPAS-SARSAT.
Ruska orbitalna grupa za praćenje klime i životne sredine u arktičkom regionu sastojaće se od dva satelita „Arktik-M“, što će omogućiti neprekidno praćenje svih vremenskih prilika Zemljine površine i voda Severnog ledenog okeana.
Međunarodni avijaciono-kosmički sajam MAKS-2021 se održava od 20. do 25. jula u Žukovskom u Podmoskovlju.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala